От продавач на хотдог на битпазар до ръководител на група

...
От продавач на хотдог на битпазар до ръководител на група
Коментари Харесай

Кой беше Евгений Пригожин - сготвеният готвач на Путин?

От продавач на хотдог на битпазар до началник на група наемници, тръгнала на протест против съветската войска - пътят на Евгений Пригожин завърши през днешния ден във взривен аероплан над Тверска област в Русия.

Бивш пандизчия, прекарал огромна част от младостта си зад решетките, той се издига, с цел да се сближи с съветския президент Владимир Путин. Дори си печели прозвището " готвачът на Путин " поради обвързвания с Кремъл кетъринг бизнес.

Като Володя - малък гамен от Ленинград

Но 62-годишният необут на групата наемници " Вагнер " в този момент е упрекнат в открит протест против Русия от неговия до неотдавна непосредствен другар. Роден през 1961 година в град Ленинград - в този момент Санкт Петербург, Пригожин има мъчно детство - губи татко си в ранна възраст.

Той попада в полезрението на полицията още в тийнейджърските си години, в началото с обири, само че бързо ескалира в по-тежки закононарушения. Така едвам на 20-годишна възраст е наказан на 12 години затвор през 1981 година за обир и машинация. Пригожин е опрощение през 1988 година и освободен през 1990 година, когато стартира да продава хотдог на битпазар в Ленинград с майка си и втория си татко.



Сега е дружно със починалите си наемници

С годините Пригожин се включва в доста и разнообразни бизнеси и съумява да отвори скъпи заведения за хранене в Санкт Петербург. Така влиза във висшето общество на Санкт Петербург, а по-късно - и на Русия.

Един от заведенията за хранене му, наименуван " Новият остров ", съставлява лодка, която плава по река Нева. Владимир Путин го харесва толкоз доста, че откакто става президент, стартира да води задграничните си посетители там. Така през 2000 година Пригожин се сближава с Путин. 

Кетъринг за Кремъл и Червената войска

Според публикация на New York Times от 2018 година водачът на " Вагнер " споделя, че „ рублите се натрупат по-бързо, в сравнение с майка му може да ги преброи “. Неговите компании печелят доходоносни държавни поръчки, в това число обезпечаване на учебни обеди, а единствено в Москва компанията му Concord печели покупко-продажби за милиони долари.

Пригожин в последна сметка се трансформира в снабдител на храна за редица съветски държавни институции. Той доставя кетъринг даже на армията - договорка, която вкара в пандиза Алексей Навални, който твърдеше, че се нарушават разпоредбите за наддаване на конкуренцията.



Да ви е сладко, другарю Фюрер

Евгений Пригожин дава отговор за кетъринг обслужването по време на доста държавни визити и се среща с редица водачи - в това число с тогавашния френски президент Жак Ширак, който вечеря с Путин в един от заведенията за хранене му.

" Вагнер " на 3 континента

" Вагнер " е частна благосъстоятелност, само че се счита, че ръководството и интервенциите ѝ са „ надълбоко преплетени “ с съветската военна и разследваща общественост, съгласно Центъра за стратегически и интернационалните проучвания на Съединени американски щати. Руското държавно управление по-рано отхвърли присъединяване във " Вагнер " и настоя, че частните военни групи не са законни в Русия.

Групата притегли вниманието на света през 2014 година по време на спора в Донбас, когато поддържа проруските сепаратисти в преврата им, както и с работата си по разузнаване и събиране на информация по време на анексирането на Крим. Смята се също, че " Вагнер " е оперирала в страни в Африка - в това число Мали, Мозамбик и Судан, където е упрекната в нарушавания на човешките права от Европейски Съюз. 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР