От Продължаваме ромяната отново настояха служебният кабинет да внесе в

...
От Продължаваме ромяната отново настояха служебният кабинет да внесе в
Коментари Харесай

„Този бюджет е временно решение“, и още от кулоарите на НС

От „ Продължаваме ромяната ” още веднъж настояха служебният кабинет да внесе в Народното събрание бюджет за 2023 година. Депутатът Искрен Арабаджиев заявив декларация от парламентарната естрада, че решението на Министерския съвет е погрешно.

В коридорите на Народното събрание партиите разясниха опцията сегашния бюджет да бъде „ усъвършенстван ” и очертаващия се държавен дълг.

От Движение за права и свободи прецизираха, че „ Продължаваме промяната ” не би трябвало да упорстват за нов бюджет, а да обяснят за какво с техния се е стигналодотук и се обрисуват над 11 милиарда лева недостиг и задължения над 15 милиарда лева следващата година. Председателят на бюджетната комисия Петър Чобанов добави, че все още решението на служебния кабинет по отношение на бюджета е вярно.

От Българска социалистическа партия отхвърлиха изказванията на Движение за права и свободи за положението на хазната. Като съгласно водачът на групировката Корнелия Нинова очертаващият се недостиг е поради разноските за военни самолети.

Тя изясни,че е предложила на председателски съвет сред партиитенастоящиябюджетда бъде „ усъвършенстван ”между първо и второ четене, защото в настоящия си тип замразява приходите в условия на инфлация и като цяло води до още по-голямо обедняване.

Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС разяснява, че методът на служебното държавно управление е най-безопасностният вид. По думите му заплахата да се гласоподава бюджет за 2023 година в режим на евентуалн предизборна акция в Народното събрание може да се трансформира в успех на политическата безнаказаност.

Във вторник стана ясно, че Българска социалистическа партия ще предложения на срещи всички парламентарни групи, с цел да обсъдят държавния бюджет. Това разгласи на брифинг водачът на социалистите Корнелия Нинова. Тя посочи, че въпросът ще бъде подложен и на председателски съвет.

Нинова съобщи, че не е работа на служебния кабинет да разяснява дали ще се получи предизборно наддаване, в случай че партиите приготвят бюджета за следващата година. По думите й задачата на срещите е по импортирания от Министерския съвет законопроект да се създадат оферти сред първо и второ четене, по които авансово да бъде реализирано единодушие от парламентарните групи.

" Кабинетът внесе в Народно събрание искане за удължение на Бюджет 2022. Исканото от кабинета удължение на Бюджет 2022 съставлява заледяване на приходите при увеличаващи се цени, това не е задоволително ", сподели Нинова.

" Ние също сме внесли обществен пакет, добави тя. Трябва да се гласоподава, само че ще обърна внимание, че сходни политики се одобряват в целия Европейски Съюз. Нито една страна не си разрешава да замрази разноските за заплати и поддръжка за стопанската система при тези тежки условия. Служебният кабинет е единственият, който предлага такова решение в Европа ", сподели още Нинова.

Припомняме, че в понеделник на изключително съвещание служебното държавно управление реши да удължи Бюджет 2022 и през идната година. В началото на съвещанието министър председателят Гълъб Донев съобщи, че са се спрели на така наречен удължителен закон, тъй като имат основателни опасения, че в солидно и мощно фрагментиран парламент разискването и приемането на бюджет може да се трансформира в предизборно наддаване.

Според него цената на сходна безнаказаност ще е непостижима за обществото, а последствията ще са дълготрайни във финансов, стопански и обществен проект. Голямата вяра на Донев обаче е бюджетът да не се трансформира в дълга парламентарна процедура.

По-рано Тристранният съвет не одобри законопроекта за удължение на действието на Бюджет 2022.

Финансовият министър Росица Велкова разяснява, че с така наречен удължителен закон се подсигуряват всички заплащания.По думитеѝ,акосепредложатполитикиотслужебноправителство-товабиизкривиловолятанаНародното заседание.

Вицепремиерът и обществен министър Лазар Лазаровуточни, че обществените заплащания са обезпечени до сформирането на ново постоянно държавно управление.

Бизнесът поддържа кардиналното удължение на закона, до момента в който представителите на синдикатите показаха противоречие с предлагането и настояха за по-високи приходи.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР