От "Продължаваме промяната" започнаха преговорите с ДБ, ИТН и БСП

...
От "Продължаваме промяната" започнаха преговорите с ДБ, ИТН и БСП
Коментари Харесай

Преговори за секторите Правосъдие и Транспорт

От "Продължаваме смяната " започнаха договарянията с Демократична България, Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия за реализиране на съдружно съглашение по тематика "Правосъдие ".

От страна на Политическа партия вземат участие Кирил Петков, Лена Бориславова, Никола Минчев, Петър Кьосев и Рена Стефанова. Българска социалистическа партия е показано от Иван Иванов, Крум Зарков, Таня Найденова, Филип Попов и Явор Димитров. От Има Такъв Народ представителите са Александър Рашев, Андрей Михайлов, Ива Митева и Радостин Василев. А от страна на Демократична България вземат участие Атанас Славов, Иван Велов, Иван Димитров и Надежда Йорданова.

"Демократична България " съобщи, че има пет основни оферти в региона "Правосъдие "

"България би трябвало да бъде свободна, мощна и просперираща страна ", сподели Надежда Йорданова от Демократична България.

В програмата на Демократична България има пет основни неща, сподели Йорданова.

Първото е самостоятелен съд и гарантиране на заслужено правораздаване. Това ще стане с промяна на Висшия правосъден съвет /ВСС/, прокуратурата, тъй че да стане ефикасна, транспарантна и подлежаща на либерален надзор. Следват промяна в регулаторните органи, тъй че да да спрат да са бухалка на властта и да работят в публичен интерес, промяна в Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество /КПКОНПИ/, по този начин, че дейно да води до битка с корупцията, само че да не е бухалка на властта. Демократична България залага и на по-добър достъп на жителите до правораздаване, сподели Йорданова.

Според Атанас Славов Висш съдебен съвет би трябвало да се състои в болшинството си от съдии, директно определени от съдии. Той добави, че има и опция да има два обособени правосъдни съвета - за съдии и за прокурор. Това ще изключи рисковете от политическа интервенция.

Освен това изборите на ръководителите на висшите съдилища да стават "пред очите на всички ", като кандидатурите да са на магистрати от самите съдилища. Това, съгласно него, ще спре политическото кадруване.

Ако въпреки всичко не се стигне до делене на два правосъдни съвета, то тогава да се мисли за балансиране на квотите, сподели Славов.

Според него е належащо основният прокурор Иван Гешев да подаде оставка или да бъде освободен. За да се реализира по-голяма бистрота на институцията, в редица страни има построен модел за освобождение на основния прокурор от депутатите, само че със особено болшинство и декрет на президента.

Специализираното правораздаване се употребява за това "да ударим тези, които не са комфортни ", сподели Надежда Йорданова.

Според нея образуването на политически квоти в регулаторни органи би трябвало да завърши, а в тези институции би трябвало да има критерии за инцидентно систематизиране на преписки. Тя изиска и система за търсене на отговорност в тези институции.

Една от незабавните ограничения е преосмисляне на обстановката с Комисия за защита на конкуренцията, на която мандатът беше повишен с две години, уточни още Йорданова.

Демократична България планува и въвеждане на самостоятелна конституционна тъжба, понижаване на правосъдните такси, гаранции за самостоятелна адвокатура.

ИТН

От "Има подобен народ " /ИТН/ подчертаваха върху ограниченията в областта на правораздаването, които могат да се осъществят с нормално болшинство.

"България от много години страда от недостиг на доверие към институциите. За страдание, когато този недостиг на доверие е в правосъдната система, това значи, че липсва правдивост ", разяснява Радостин Василев.

Той означи, че ограниченията, които оферират в три модула, са обрисувани от опциите, които предлага нормално болшинство, тъй като няма болшинство за огромната промяна.

Андрей Михайлов уточни, че промяната е належаща, неизбежна е и ще се случи. По думите му, промяната на Висшия правосъден съвет /ВСС/ е най-големият инструмент за влияние в правосъдната власт. Според Михайлов изменение на Конституцията все още е правно и политически мъчно да се предвижда и прикани по-скоро да се мисли за промени в Закона за правосъдната власт.

От Има Такъв Народ оферират Висш съдебен съвет да се раздели на съдийски и прокурорски съвет, освен на колегии, а при неспособност, тъй като това изисква конституционна смяна, да се реформира активността на Висш съдебен съвет. От Има Такъв Народ също имат концепция за понижаване на парламентарната квота във Висш съдебен съвет.

Ива Митева сподели, че е съперник на премахването напълно на партийната квота във Висш съдебен съвет, тъй като това ще капсулира системата. Кариерните бонуси би трябвало да ги отменим неотложно, уточни още тя.

В програмата на Има Такъв Народ е залегнала опция за директен избор на основния прокурор, само че това отново допуска смяна на Конституцията. В Закона за правосъдната власт могат да се трансформират пълномощията на основния прокурор и преосмисляне на тази фигура като институт, считат още от партията.

Андрей Михайлов означи, че електронното правораздаване е акцент за Има Такъв Народ, като уточни, че електронното правораздаване е доста повече от отдалечена връзка. Реформа в Комисията за защита на конкуренцията е мъчително наложителна, разяснява още той и означи, че от там минава контролът на публичните поръчки и сливанията. От Има Такъв Народ сложиха и тематиката за законопроект за частния банкрут. Предвиждаме поетапно въвеждане на безмълвното единодушие, съобщи още Михайлов.

Ива Митева съобщи, че мажоритарната изборна система няма да е алена линия за Има Такъв Народ. Тя уточни, че Централната изборна комисия би трябвало да бъде направена безусловно деполитизирана и самостоятелна, да се отстранен партийните квоти и да се редуцира до седем-девет членове.



Сектор "Транспорт "

С минута безмълвие в памет на жертвите от тежката злополука на автомагистрала "Струма " и с акцент върху пътната сигурност стартира следващият кръг от съдружни договаряния сред "Продължаваме Промяната ", "Демократична България ", "Има подобен народ " и "БСП за България ", отдадени на транспортния бранш.

Участниците в диалозите показаха съболезнования към околните на починалите от пътния случай с рейс от Република Северна Македония, започвайки диалозите на експертно равнище точно с тематиката за пътната сигурност. Според специалистите на срещата тя би трябвало да бъде измежду акцентите в обсъжданите политики в бранш "Транспорт ".

"БСП за България "

За напълно нов Закон за придвижването по пътищата настояха от "БСП за България " по време на договарянията за сформиране на съдружно държавното управление, водени в бранш "Транспорт ".

Експертът на Българска социалистическа партия по тематиката на пътната сигурност и авто играч Крум Дончев очерта кои са останалите законодателни оферти, за които ще упорства партията, в случай че взе участие в вероятно бъдещо ръководство с "Продължаваме Промяната ", "Демократична България " и "Има подобен народ ".

Сред тях са одит на съществуващата пътна инфраструктура в страната, както и прехвърлянето на Агенция "Пътна инфраструктура " /АПИ/ в Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията. От партията упорстват още за самостоятелен одитиращ държавен орган, който да ревизира качеството на осъществяването на инфраструктурните планове, както и основаването на обединен надзорен орган на пътя.

"Когато един рейс би трябвало да бъде спрян за цялостна инспекция, би трябвало да има екип на полиция, автомобилната администрация и Националната организация за приходите. Това затруднява инспекцията. Когато има обединен надзорен орган, той ревизира всичко и това ще ускори контролната функционалност на страната ", аргументира предлагането Георги Свиленски.

Задължително образование на децата по пътна сигурност още от предучилищна възраст, както и смяна на методиката на образование на водачите също бяха измежду предложенията на Българска социалистическа партия. Според представителите на партията, България може да почерпи опит от другите еврейски страни, където образоват водачите да реагират при екстремална обстановка на особено основани за задачата полигони.

От Българска социалистическа партия акцентираха още нужда от тактика за морския превоз, както и развиването на жп превоза да бъде измежду главните цели на страната.



Днес стартираха договарянията за сформиране на постоянен кабинет с мандата на "Продължаваме смяната ". Те се организират в експертен формат. На масата на договаряния са поканени ИТН, Българска социалистическа партия и "Демократична България ". Нагласите са да се образува кабинет преди Коледа.

От през днешния ден до събота "Продължаваме Промяната " организира серия от полемики по основни политики за разработване на съдружно съглашение. Във всяка от полемиките по другите тематики са поканени да вземат участие по трима специалисти от Българска социалистическа партия, "Има подобен народ " и "Демократична България ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР