От Продължаваме промяната - Демократична България са отстъпили пред ГЕРБ

...
От Продължаваме промяната - Демократична България са отстъпили пред ГЕРБ
Коментари Харесай

Бориславова обясни, че ПП-ДБ са клекнали пред ГЕРБ и ДПС за правомощия на гл. прокурор, но са се наложили за други промени във ВСС

От " Продължаваме промяната - Демократична България " са отстъпили пред ГЕРБ и Движение за права и свободи за това основният прокурор да има опция за втори мандат и министърът на правораздаването да не управлява прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет. За сметка на това в предложенията за Конституцията има текстове, които трансформират метода, по който се избира основният прокурор и този избор към този момент не е капсулиран. Отпада опцията за надзор за правда от страна на основния прокурор на актовете на всички други прокурори. Той няма да се меси и в административни производства.

Това сподели в четвъртък заран пред бТВ Лена Бориславова, член на управлението на " Продължаваме промяната ". Така тя отговори на рецензиите на " Правосъдие за всеки ", откъдето обявиха, че импортираните промени в Конституцията се разграничават от първичния вид, който е бил направен в съдействие с тях и отдръпнаха поддръжката си за окончателните текстове.

" Разбирам сътрудниците от " Правосъдие за всеки ". И на мен доста би ми се желало тъкмо този план в тъкмо тези параметри да влезе и да се одобри. За конституция трябват 160 депутати.

Този текст, който сега е влезнал, подсигурява, че за всички останали разпореждания има поддръжка - делене на Висш съдебен съвет на две, нов метод за образуване на квотите. Но дебатът за това не е завършил ".

Това сподели Бориславова. Тя призна, че първичният и окончателният текст са разнообразни и измененията, от които са недоволни от " Правосъдие за всеки ", са импортирани от ГЕРБ и Движение за права и свободи.

" Дебатът не е завършен. За да могат ГЕРБ и Движение за права и свободи да трансформират мнението си, би трябвало да бъдат осведомени с още повече причини.

Ограничаването на мандата не е истинскто ограничение на пълномощията на основния прокурор. Другите редакции, за които няма спор, са по-важни - кой може да предлага основен прокурор, отпадане на контрола на основния прокурор на правда на актовете на всички други прокурори, основният прокурор няма да се меси в административни производства ", добави Бориславова.

" 63-ма депутати и поддръжката на " Правосъдие за всеки " не стигат за конституционни промени, само че е доста устойчиво начало ", заключи тя.

Тя разяснява още тематиката за насилието против дами и предлаганите промени в Наказателния кодекк и в признатия неотдавна Закон за отбрана от домашно принуждение.

" Всяка трета жена да бъде обект на домашно принуждение – вербално или физически, е доста тежка диагноза за общество, което по този начин или другояче е извънредно разграничено. Отговорът на всички беше извънредно индикативен, че такава свирепост с експанзия, с оскърбление към друго човешко създание би трябвало да е безусловно неприемлива. Изключително тъжно и обезсърчаващо, че такива случаи се случват към момента и че те не са изключение ", сподели тя.

Според Бориславова реакцията на жителите е посочила доза вяра, защото рядко се случва толкоз безапелационно и еднопосочно да излезе цяло общество и да каже: " Това не би трябвало да се случва повече ".

Никоя партия, с изключение на " Продължаваме промяната - Демократична България " не беше подготвена да гласоподава измененията за интимната връзка ", сподели тя на въпрос за какво се постанова ново превръщане на закона, откакто измененията в него бяха признати преди дни.

Според Бориславова най-сетне сме имали Народно заседание, което започвало да отмята и да взема решение задания от публично значение. По думите ѝ то " прави работа ".

" Това Народно заседание, което беше образувано в тази сглобка, прави работа. Каква е смяната, в какво се състои тя – към този момент има същински спор по политики, признати закони, отлагани с години, приказва се за конституционна смяна ", сподели още тя.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР