От Продължаваме промяната – Демократична България представиха проекта си за

...
От Продължаваме промяната – Демократична България представиха проекта си за
Коментари Харесай

От ПП – ДБ представиха проекта си за конституционни промени

От „ Продължаваме промяната – Демократична България ” показаха плана си за конституционни промени.

Предложенията включват делене на Висшия правосъден съвет на два независими съвета - на прокурорите и на съдиите; ограничение на пълномощията на основния прокурор; преформатиране на института на служебното правителство; ограничение на мандатите на кметове на общини и въвеждане на 24-и май като народен празник.

Още първоначално съпредседателят на „ Демократична България ” Христо Иванов изясни, че планът за промени в Конституцията е резултат от дългогодишни старания на демократичната общественост, като в последните месеци текстовете са обсъждани на разнообразни равнища и в Народното събрание с ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи. Иванов посочи, че тези промени са плод на по-широко политическо единодушие, като изрази вяра това да е гаранция, с цел да ги забележим обнародвани в Държавен вестник.

Иванов показа и останалите акценти, заложени в плана:
смяна на датата на националния празник - 24 май;ограничаване на мандатите на кметовете на общини до два;въвеждане на стандарт за избирането на регулаторните и контролните органи;реформиране на института на служебните кабинети;възможност за подаване на самостоятелна конституционна тъжба от всеки жител.
Съпредседателят на „ Продължаваме промяната ” Кирил Петков разяснява, че с измененията се цели да се реализира по-голяма правдивост.

Правосъдният министър Атанас Славов конкретизира предлаганите промени в правосъдната власт.

Първата смяна е преструктурирането на Висш съдебен съвет.

Славов посочи, че оферират още ръководителите на Върховния административен и Върховния касационен съд, които в този момент се избират по комплицирана процедура от Висш съдебен съвет, която завършва с президентски декрет - да бъдат с подравнен статут с всички останали - да се избират и освобождават от Висш съдебен съвет.

От ПП-ДБ оферират и стесняване на мандата на ръководителите на висшите съдилища – да бъде понижен от 7 на 5 години. Предвижда се и смяна в мандата на Висш съдебен съвет от 5 на 4 години.

Относно прокурорския съвет, Славов изясни, че парламентарната квота ще е по-голяма от тази на прокурорите.

Тя ще се състои от 10 души - 6-ма, препоръчани от Народно събрание и определени с болшинство от 2/3, двама от прокурорите, един от следователите и основният прокурор като член по право. Мандатът на този съвет също ще е 4-годишен.

Така ще се ограничи опцията за практикуване на общия контрол по правда, а мандатът му ще бъде сведен - на 5 години - при сегашните 7. Предложение кой да заеме тази позиция ще дават от прокурорския съвет, както и министъра на правораздаването.

Относно статута на служебното държавно управление от обединението оферират държавното управление в оставка да бъде назначено за длъжностен кабинет, който ще се концентрира върху подготовката за изборите и естественото действие на администрацията.

Друг основен акцент от предлаганите промени в Конституцията е 24 май да бъде народен празник, включен в главния закон дружно с текстовете за националните знаци, каквито са флагът и химнът. Премиерът Николай Денков акцентира, че никой от другите празници не трансформира статута си.

По думите на Денков, от една страна, 24 май носи възприятието на горделивост за това, което сме постигнали в исторически проект. От друга страна е неповторим, тъй като ни придвижва от предишното към бъдещето.

Амбицията на „ Продължаваме промяната - Демократична България ” е законопроектът да бъде импортиран до 31 юли. Във вторник следва да има и първо съвещание на отрасловата комисия в Народното събрание.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР