От Продължаваме Промяната – Демократична България“ /ПП-ДБ/ стартират разговори с

...
От Продължаваме Промяната – Демократична България“ /ПП-ДБ/ стартират разговори с
Коментари Харесай

ПП-ДБ стартира разговори с всички парламентарни сили за 4 промени в Конституцията

От „ Продължаваме Промяната – Демократична България “ /ПП-ДБ/ започват диалози с всички парламентарни сили за промени в Конституцията в 4 посоки, а точно:

  • Преструктуриране на Висшия правосъден съвет /ВСС/;
  • Силно ограничение властта на основния прокурор;
  • Въвеждане на директна конституционна жалба;
  • Преформатиране статута на служебните държавни управления.

„ От ПП-ДБ виждаме, че вторият мандат е единственото решение пред България да не се отиде на шести подред парламентарни избори. Ние сме изплашени доколко е завладяна прокуратурата и правосъдната система. Осъзнаваме, че промяната на който и да е човек в нея, не взема решение същинския въпрос. Ето за какво започваме усилена работа по решение на действителния проблем с смяна на конституцията “ , съобщи съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков по време на изказване в парламентарните коридори, в което се включиха водачите на обединението. Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов добави:

„ Днес би трябвало да решим казуса с фундаменталните гаранции за законността. Това изисква решителна смяна в модела на прокуратурата, а не на това кой сега заема поста основен прокурор. “

Паралелно с подготовката на втория мандат в идващите дни стартират диалози с всички парламентарни сили за конституционна промяна , разгласи той, допълвайки: „ Това ще е добра база за напъните за лъчение на държавно управление с втория мандат, тъй като това държавно управление би трябвало не просто да реши моментната рецесия, а да стане поръчител за решение на нейните дълбоки учредения и да бъде поръчител за правда. “

Съпредседателят на Демократична България очерта концепциите за смяна на главния закон, по които да се търси парламентарно единодушие . Първо, това е преструктуриране на Висш съдебен съвет по този начин, че поркурорската и съдийската квоти в него да бъдат дефинитивно разграничени . В прокурорската квота да се вкара действителна социална квота, а посредством съдийската гилдия да се подсигурява цялостна самостоятелност на съда.

Второ, оптимално ограничение пълномощията на основния прокурор, и изключително на неговите кадрови пълномощия , тъй че всички форми на официално и неофициално въздействие, които стоят зад този тоталитарен модел, да бъдат прекъснати. Защото те разрешават на основния прокурор да се трансформира в квази политически състезател и дълго да държи каузи на трупчета, като те се пазят като оръжие за сложни политически моменти.

„ Целта не е да бъде заменен Гешев, а моделът, който разреши Гешев, Цацаров, Филчев, задачата е България да бъде правова, европейска страна и да тръгне напред “, сподели Иванов.

Трето, въвеждане на директна конституционна тъжба или оптимално обезпечаване достъпа на жителите върху конституционно правораздаване.Четвърто, преосмисляне института на служебните държавни управления , тъй че те да се концентрират единствено върху провеждането на избори, а не да поражда квази президентски режим към тях.

„ Трябва да бъдат подхванати такива промени в конституцията и законодателството, че да има синхрон сред изпълнителната и законодателната власт за обезпечаване на еднообразно приложение на закона за всички. Както споделя Монтескьо, разделянето на управляващите значи тяхната относителна автономия, само че и съвместен надзор “ , сподели съпредседателят на Демократична България Атанас Атанасов , разкривайки, че обединението ще внесе и законопроекти , засягащи работата на спецслужбите и Министерство на вътрешните работи .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР