От пресцентъра на ведомството потвърдиха пред Свободна Европа, че са

...
От пресцентъра на ведомството потвърдиха пред Свободна Европа, че са
Коментари Харесай

България отне гражданството на синовете на руския олигарх Сергей Адониев

От пресцентъра на ведомството потвърдиха пред Свободна Европа, че са дали тези данни от дирекция " Българско поданство ".

Сергей Адониев е предприемач и милиардер от листата на съветското издание на " Форбс ", който е считан е за доближен до президента Владимир Путин. В края на януари Съединени американски щати со включиха в листата на глобените лица, свързани с Русия.

До 2019 година Адониев имаше българско поданство. Той беше един от притежателите на т.нар " златни паспорти " в България. Получил го е " за особени заслуги " през 2008 година, макар че още тогава не е отговарял на изискванията за него. Причината е, че през 1998 година е бил наказан в Съединени американски щати за пране на пари, машинация и нарушение на комерсиално ембарго по отношение на трети страни. Българското му поданство му беше отнето през 2019 година поради това, че е укрил информация за присъдата си.

Тази година Вашингтон глоби и двамата синове на Адониев - Филип и Лука, което значи, че техните активи в Съединени американски щати, както и тези на татко им са блокирани, а американски жители и компании не могат да работят с тях. Те обаче не са в листата на глобените от Европейски Съюз.

От отговорите на българското министерство на правораздаването в четвъртък излиза наяве, че за Филип и Лука Адониеви не е провеждана процедура по натурализация, която да е приключила с декрет.

Вместо това е открито, " че са български жители по силата на член 17 от Закона за българското поданство, защото и двамата им родители са придобили българско поданство, до момента в който те към момента са била малолетни ", се споделя в обяснението на ведомството.

Според данните " след анулацията на натурализацията на 22.05.2018 година на техния татко, е отпаднало основанието, на което те са вписани с българско поданство ". Министерството е наредило на Община Пловдив да ги заличи от листата на жителите на Република България. Заличаването е станало със задна дата.

“Указанието е изпълнено на 14.02.2023 година и е отразено, че считано от 22.05.2018 година същите не са български жители ”, оповестяват от министерството на правораздаването.

Името на Сергей Адониев и бизнес колегата му Сергей Авдолян се свързва и с компанията " Gemcorp ", която стана известна в България през 2022 година поради противоречивия меморандум за съдействие в енергетиката, подписан от тогавашния министър председател Кирил Петков, който по-късно беше преустановен.

Адониев и Авдолян са първичните вложители в компанията, като по информация на Файненшъл таймс първият е прекратил присъединяване си през 2015 година, написа още Свободна Европа.

Според американския лист за наказания Адониев е роден на 28 януари 1961 година, в Лвов, Украйна. Записан е с съветска и с израелска народност. Притежава съветски и израелски паспорти. През 2018 година " Форбс " оцени положението на предприемача на 700 млн. $.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР