От пресцентъра на Националната компания Железопътна инфраструктура“ /НКЖИ/ разпространиха позиция

...
От пресцентъра на Националната компания Железопътна инфраструктура“ /НКЖИ/ разпространиха позиция
Коментари Харесай

НКЖИ с позиция за твърденията, че машинист е получил команда да потегли на червен светофар

От пресцентъра на Националната компания „ Железопътна инфраструктура “ /НКЖИ/ разпространиха позиция във връзка изказванията за устно разпореждане на началник придвижване за прекосяване на червен първоначален сигнал . В нея е посочено:

„ Считаме, че е належащо да подчертаем: придвижването на влаковете в България се обезпечава от най-малко три степени на надзор.

При естествени условия, сигурността на придвижването на влаковете се подсигурява от гаровата и междугаровата осигурителна техника. При необикновени условия, когато по някаква причина осигурителната техника е блокирана /профилактика, ремонтни действия, естествени бедствия и др./, сигурността на придвижването се обезпечава според утвърдена процедура, съдържаща тристепенна система за надзор от Директива за птиците НКЖИ, включваща старши влаков диспечер, влаков диспечер и ръководител-движение с ясно написани съответни дейности, които всеки един е задължен да предприеме.

Конкретно за случая на 02.03.2023 година в гара Калотина-запад, осигурителната техника е била в редовност и междугаровата блокировка е осигурила естественото тръгване /зелен сигнал/ на товарен трен към гара Драгоман. Заминалият трен се поврежда в изходната част на гара Калотина-запад и се връща назад в гарата, в резултат на което изходният сигнал се затваря /червен сигнал/.

Дежурният ръководител-движение не подхваща плануваните в нормативната уредба по сигурност при такива случаи дейности, взема решение да си спести спазването на процедурата и стартира да увещава локомотивния ватман да замине, без наложителната писмена заповед, издавана при такива условия. Локомотивният ватман отхвърля да замине по този метод и уведомява службите за сигурност.

След осъществената на място инспекция от Регионална ревизия по сигурност на превозите-София /звено на НКЖИ/, дежурният ръководител-движение е отхвърлен от работа и дежурството е поето от началника на гарата. Ситуацията не е заплашила действително сигурността на участниците в придвижването, само че съставлява тежко нарушаване на процедурата за деяние, написано в нормативите. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР