От пресцентъра на Българската академия на науките изпратиха до медиите

...
От пресцентъра на Българската академия на науките изпратиха до медиите
Коментари Харесай

Ръководството на БАН изцяло подкрепя позицията на Съвета на ректорите

От пресцентъра на Българската академия на науките изпратиха до медиите мнение по отношение на отворено писмо на Съвета на ректорите във връзка несъблюдение на поетите от страната задължения, заложени в Закона за висше обучение. 

Публикуваме позицията на Българска академия на науките без редакторска интервенция:

" Ръководството на Българска академия на науките напълно поддържа позицията на Висшите учебни заведения, изразена в оповестеното отворено писмо до държавните институции от 14.05.2024г. Неизпълнението на поетите от страната отговорности по отношение на повишение на приходите на преподавателите и учените и неспазването на Закона за висше обучение  е  неприемлив акт. Приетите промени в ЗВО, осигуряващи предсказуемо и гладко повишаване на заплащането на висококвалифицирания труд на хората в областта на висшето обучение и науката, са резултат от взаимните старания на цялата академична общественост и профсъюзите и бяха подкрепени с схващане от Министерството на образованието и науката и в Комисията по образованието  и науката в Народното събрание.  

Високото качество на висшето обучение и научните проучвания в България би трябвало да са национални цели и съществена част от националната ни сигурност, което постанова подготовката и квалификацията на високо образовани преподаватели и специалисти във всички области на науката и познанието. Изграждането на фрагменти е дълъг развой, който изисква спазването на съответни задължения от държавните институции, гарантиращи резистентност и конкуренноспособност. Образованието и науката са главните фактори за просперитета на всяка нация и би трябвало да залегнат в дълготрайната тактика на политическата класа с ясни отговорности, които да бъдат спазвани ".

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР