От пресслужбата на Европейската прокуратура в Люксембург, съобщиха подробности за

...
От пресслужбата на Европейската прокуратура в Люксембург, съобщиха подробности за
Коментари Харесай

Европрокуратурата: Разследването Пътят на жълтите павета е за лошо управление на средства

От пресслужбата на Европейската прокуратура в Люксембург, оповестиха детайлности за провежданото в София следствие на допустима корупция и корист със средства на Европейския съюз при възобновяване на историческия център на града, в това число емблематичните жълти павета.

Разследването с кодово название " Пътят на жълтите павета " се отнася до неприятно ръководство на средствата, отпуснати на Столична община за възобновяване на остарелия център на града, съфинансиран от Европейския фонд за районно развиване (ЕФРР), както и допустима корупция, която би нанесла вреди от най-малко 3 милиона евро.

Службата на Лаура Кьовеши оповестява, че следствието е почнало през есента на 2022 година въз основа на известия в медиите.

В развой на инспекция от Европейската прокуратура са контракти, подписани сред Столичната община и две търговски сдружения след извършени публични поръчки.

Според следствието през 2018 година е подписан първият контракт за възобновяване на централната част на София (включително бул. " Цар Освободител " и площад " Народно заседание " ). Две години по-късно обаче, през 2020 година, когато към този момент са осъществени редица заплащания, договорът е бил преустановен по взаимно единодушие.

Посочената причина е противоречие сред изискванията на контракта и капиталовия план. Отбелязано е също по този начин, че строителните действия могат евентуално да нанесат вреди на Централния боен клуб в София, издигнат през 1907 година, който има историческа стойност. Въпреки това към 3 млн. евро (6 млн. лева.) са платени на изпълнителя без неустойки за просрочие.

От Европрокуратурата изясняват, че след прекратяването на този контракт общината подписва нов контракт с нов реализатор при същите условия. Новият реализатор желае предплатено заплащане от към 750 000 евро (1,5 милиона лева), с цел да възвърне вековните жълти павета в центъра на града, които са предпазени от Закона за културното завещание. Тази сума към този момент не е изплатена.

Поисканата от Министерство на регионалното развитие техническа експертиза обаче открива, че паветата са неприятно положени, а някои от тях са напукани. Лошото качество на ремонта на емблематичните павета, датиращи от 1908 година, дружно с неналичието на инспекции от страна на Столична община, биха могли евентуално да генерират спомагателни разноски, съгласно финансовите документи, предоставени на Европейската прокуратура.

Според следствието изпълнителите са представели подправени документи с погрешна информация, удостоверяващи, че работите са осъществени в сходство със спецификациите, което е довело до непозволени заплащания.

Днешните дейности по следствието се правят от ГДБОП на пет места. За задачите на следствието полицията иззема документи и електронни доказателства, свързани с осъществяването на плана, се споделя в известието.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР