От пренасящите кислород частици в кръвта ни до разклонените неврони,

...
От пренасящите кислород частици в кръвта ни до разклонените неврони,
Коментари Харесай

Учени откриха странен математически модел в клетките на човешкото тяло

От пренасящите О2 частици в кръвта ни до разклонените неврони, които ръководят нашите мисли, тялото ни е построено от многообразие от кафези.

Изследователи от институции в Германия, Канада, Испания и Съединени американски щати организираха изследване на всички отделни кафези в човешкото тяло. 

Изследователите вършат умозаключение, че в тялото на множеството възрастни мъже, се съдържат общо към 36 трилиона кафези, до момента в който възрастните дами нормално имат към 28 трилиона кафези. Едно 10-годишно дете, за съпоставяне, би имало към 17 трилиона.

Освен общия брой кафези, изследването разкрива нещо в действителност забавно: в случай че групирате клетките в категории въз основа на техния размер, всяка категория допринася почти еднообразно количество за масата на тялото.

Изглежда, че при клетките протича натурален акт на балансиране, при който се произвежда по-малко количество от по-големите кафези и повече по-малки кафези, с цел да се поддържат равномерни категориите. Нещо повече, вариацията в размера във всяка категория също беше почти сходна, пише Science Alert.

Strange Mathematical Pattern Found in The Cells of The Human Body
— Neil Bach (@BachNeil)
Като се има поради, че относителният размер на най-малките кафези на тялото (като алените кръвни кафези, например) и най-големите кафези (като мускулните влакна) е като сравняване на размера на земеровка със наследник кит, това е изумително изобретение.

" Нашите кафези са идеално оразмерени за другите си функции – и всяко спиране на този мащаб демонстрира съществуването на заболяване. Очевидно е значимо, че този тип клетъчна регулация е открита ", показват учените. 

Бъдещи изследвания ще имат опция да прегледат по какъв начин тъкмо телата ни контролират размера и броя на клетките, които ни вършат това, което сме – и по какъв начин това контролиране работи, с цел да поддържа телата ни здрави и да порастват обикновено.

„ Нашите данни служат за определяне на холистична количествена рамка за клетките на човешкото тяло и акцентират широкомащабни модели в клетъчната биология “, показват специалисти.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР