От предложението на КЕВР парното да поскъпне, вместо да поевтинее

...
От предложението на КЕВР парното да поскъпне, вместо да поевтинее
Коментари Харесай

Борисов да спре настоящата процедура, за да не се повишава цената на парното

От предлагането на КЕВР парното да нарастне, вместо да поевтинее след срутва на цените на газа от август 2019 година, стана ясно, че министър председателят Бойко Борисов е излъгал жителите с изказването си на 3 март, че по-евтиният природен газ ще докара до по-ниска цена на сметките на хората за парно и топла вода. Това се споделя в позиция на Мая Манолова, ръководител на Гражданската платформа „ Изправи се.БГ “ във връзка днешното намерено съвещание на КЕВР, където бяха прегледани препоръчаните нови цени на топлинната сила от 1 юли 2020 година

Стана ясно, че редица топлофикации подвигат цената на парното с сред 2 % и над 22 %, защото с над 55 % ще е по-висока цената на природния газ, която взе участие във образуването на цената на топлинната сила.

„ Премиерът Борисов обаче не може да си измива ръцете с предлагането на КЕВР и да се крие зад нето, тъй като трябваше в точния момент да спре наредбата, въз основата на която това покачване ще стане факт. Изявлението на премиера за промяна на състава на КЕВР, не значи, че цените на топлинната сила няма да бъдат нараснали от 1 юли 2020 г.”, написа още в позицията.

Според Манолова, с цел да не бъде следващото мятане на прахуляк в очите на хората, Борисов първо би трябвало да изиска анулация на Наредбата, която влезе в действие на 22 май 2020 година, и второ, КЕВР да спре актуалната процедура, с цел да не се покачат цените на топлинната сила за жителите от 1 юли 2020 година.

„ Той следва да отговори на българските жители за какво потребителите към момента не са получили парите си от понижението на цената на природния газ от 5 август 2019 година до 31 март 2020 година, а в действителност от 1 юли 2020 година ще стартират да заплащат доста по-високи цени на топлинната сила и по този начин на процедура понижението им ще бъде прибрано”, безапелационна е водачът на „ Изправи се.БГ”.

Мая Манолова показва, че е неприемливо потребителите да стават безлихвени кредитори на топлофикационните сдружения в тази рецесия, а ръководещите да си измиват ръцете с регулатора.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР