От правозащитната организация настояха за разследване и налагане на санкции,

...
От правозащитната организация настояха за разследване и налагане на санкции,
Коментари Харесай

БХК иска разследване на нападението на палатките пред Паметника на Съветската армия

От правозащитната организация настояха за следствие и налагане на наказания, като оповестиха офанзивата на ултрасите на синия клуб за противозаконна демонстрация.

" БХК остро осъжда нападението над стачкуващи пред Паметника на Съветската войска от страна на лица, носещи отличителни знаци на агитката на ФК " Левски ", за което бе обявено в петък и при което пострадаха минимум двама души ", обявиха от НПО-то в позиция във връзка случая.

От БХК изричат неодобрение, че до този миг, макар арестите, прокуратурата не е обвинила никого от причинителите. 

" Полицията заяви за четирима арестувани по отношение на действието, само че досега от прокуратурата няма оповестена информация за формирано наказателно произвеждане ", пишат от Комитета.

" Тази демонстрация е следващата от серия изяви на футболното безчинство в България и показва антидемократична идеология. Подобно принуждение, ориентирано против хора от етнически малцинства, мигранти, ЛГБТИ общността, правозащитници, както и леви деятели, е добре документирано и известно на управляващите от години. Решителни ограничения против него обаче липсват ", безапелационни са от Хелзингския комитет.

" Несъмнено обществените рецензии и настояванията за унищожаване на един отявлено тоталитарен знак, какъвто е Паметникът на Съветската войска, са изцяло законни. Незаконното принуждение над хора, участващи посредством спокойно събиране в дебатите за ориста на паметника обаче, е нетърпимо. Такова принуждение реализира състава на закононарушение от общ темперамент и би трябвало да се проверява навременно и пламенно ", показват още от БХК.

На 17 август вечерта почитатели на синия клуб, издигнали транспарант с надпис " Демонтаж ", изпочупиха част от плочата с надписа на Паметника на Съветската войска, като по свидетелства на дами от палатковия лагер, са били въоръжени с боксове и спрейове, както и чукове. Полицията незабавно арестува четирима от тях, левите партии дружно с " Възраждане " показаха възмущението си, социалиститесе зарекоха да възстановят изпочупеното, а Костадин Костадинов си навлече гнева на фенклуба на " Левски ", като назова последователите, взели участие в погрома, еничари и дегенерати.

Последва предизвестие от почитателите към водача на " Възраждане " да внимава за здравето и кариерата си, а от ПФК " Левски " застанаха зад тях. Реакция от останалите партии, включително и ръководещите, нямаше. Привържениците на десницата в столицата пък поздряваваха за дейностите им почитателите на " Левски " в обществената мрежа, подхванали офанзивата против ПСА. Кметът на София Йорданка Фандъкова пък съобщи, че палатковият лагер е противозаконен и палатките би трябвало да се махнат. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР