От ПП Изправи се България с лидер Мая Манолова изпратиха

...
От ПП Изправи се България с лидер Мая Манолова изпратиха
Коментари Харесай

Мая Манолова счита, че част от промените в Конституцията са противоконституционни

От Политическа партия Изправи се България с водач Мая Манолова изпратиха мнение до парламентарната комисия по конституционни въпроси по отношение на препоръчаните текстове за промени в Конституцията . В мнението си от партията на Манолова предизвестяват, че част от текстовете „ будят основателни подозрения за противоконституционност, както и за надхвърляне на пълномощията на Обикновено националното заседание да ги извърши и нахлуване в компетентността на Велико Народно заседание “ .

Според тях при претенции за конституционна инспекция от страна на партиите, неподкрепящи измененията в Конституцията или от президента въпросните текстове ще бъдат анулирани , което ще наложи да се вършат „ ремонти на поправките “ поради решението на Конституционния съд, че анулация на конституционни текстове не връща в действие настоящите, а оставя конституционни празноти .

Според мнението на Изправи се България друга част от оферти пък надалеч надвишават и даже са в несъгласие с авансово декларираните цели – самостоятелна правосъдна система, свободна от политически влияния; отчетна прокуратура; господство на правото; обективен и бърз правосъден развой .

От групировката на Мая Манолова не поддържат предложенията за понижаване президентските пълномощия ; за прокурорски съвет, подвластен от законодателната власт; за предоставяне на опция хора с двойно поданство да заемат висши държавни постове нито смяната на националния празник на 24 май, само че се афишират „ за “ въвеждането на самостоятелна конституционна тъжба .

Относно препоръчаните текстове за ограничение президентските пълномощия до назначение на държавно управление, управлявано от ръководителя на Народното събрание, ръководителя на Конституционни я съд или гуверньора на Българска народна банка в мнението на Изправи се България се показва, че ролята на президентската институция е на балансьор в българския парламентарен модел и той се „ намесва в изпълнителната власт единствено и само когато е належащо саниране и коригиране на нарушен политически модел “ .

В мнението си Манолова, че препоръчаният модел за Прокурорския съвет е напълно недопустим , доколкото отваря необятно вратата за партийно-политически въздействия и назначения, в това число и на Главния прокурор. Едновременно с това от групировката на някогашния омбудсман предизвестяват против ограничението на опцията прокуратурата да подхваща дейности за анулация на незаконосъобразни актове, защото са налице голям брой хипотези, в които прокуратурата е единствената институция, която може да подхваща дейности при заплашен обществен интерес и нарушени права на огромни общности от хора.

А по отношение на опита да се запише 24 май като формален празник на България вместо до момента признатия 3 март, Мая Манолова твърди, че препоръчаната смяна на националния празник е очевидно посягане върху историческата памет и историческата еднаквост за независимостта на Република България.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР