От ПП харесват опцията с избор на нов председател, но

...
От ПП харесват опцията с избор на нов председател, но
Коментари Харесай

Енергийният сектор е в капана КЕВР. Какви са вариантите за изход



От Политическа партия харесват опцията с избор на нов ръководител, само че за нея няма да има време ГЕРБ и Движение за права и свободи желаят връщане на шефа от тяхно време Иван Иванов Третата алтернатива е да се смени закона и съвещанията на КЕВР да се привикват от другите четирима комисари

Енергетиката в България е свръхрегулирана и безусловно всяко придвижване по план и финансиране на сдружение от бранша е в ръцете на регулатора. Без ръководител, Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) блокира, тъй като не може да има съвещания съгласно правилника. Тази задача в този момент незабавно би трябвало да се реши преди края на Народното събрание в околните седмици, само че е сложна поради липса на болшинство и юридическа сигурност кой е правилният ход.
Реклама
До клопката се стигна откакто Конституционният съд (КС) анулира избора на ръководител на КЕВР Станислав Тодоров. А работните дни на Народното събрание са безусловно едноцифрено число.
Какъв е изходът
Ако Българска социалистическа партия върне мандата в петък, опциите за реакция на депутатите по проблема се стесняват сензитивно. От значение ще е и по кое време президентът ще издаде указа за разформироване на Народното събрание и за насрочване на датата на предварителните парламентарни избори. Както и защо решение може да се откри болшинство.
Заради късите периоди, опцията с процедура и избор на нов ръководител съвсем несъмнено отпада.
При това състояние има два по-оперативни разновидността. Харесваният от ГЕРБ е предходният ръководител Иван Иванов да бъде върнат още веднъж на поста.
Реклама
Другата алтернатива е да се одобри корекция в Закона за енергетиката, която да анулира признатите от регулатора правила за активността му съгласно които съвещанията на КЕВР могат да се привикват единствено от ръководителя й.
Вариантът с нов ръководител
Най-голямата групировка в Народното събрание " Продължаваме промяната " ще опита да избере нов ръководител на КЕВР. Депутати от партията дефинират оставането на регулаторния орган без ръководител като " най-лошият вид " за излаз от обстановката.

За сряда е планувано съвещание на енергийната комисия в Народното събрание, на която ще се разискват разпоредбите за избор на нов ръководител на регулаторния орган. " Всичко зависи и от желанието на опозицията да участват на съвещанието, с цел да има кворум, и дали процедурните правила ще бъдат признати в пленарната зала. По това ще си проличи каква им е настройката ", сподели за " Капитал " ръководителят на комисията от Политическа партия Радослав Рибарски. (Опозицията от ГЕРБ, Движение за права и свободи, " Възраждане " и някогашните ръководещи от Има Такъв Народ бойкотираха последните две съвещания на комисията и по този начин ги провалиха.)

Въпреки че процедурата може да бъде задвижена, вероятността да бъде определен нов ръководител, наподобява минимална. Защото даже при съкратени периоди, изборът може да стане най-рано в границите на 11-12 дни. Правилата плануват скъсен период за внасяне на кандидатури за ръководител - седем дни, само че по-късно има планувани два дни за внасяне на въпроси към претендентите, по-късно чуване в енергийната комисия и избор в пленарната зала.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР