От ПП-ДБ ще инициират промени в Закона за здравето, така

...
От ПП-ДБ ще инициират промени в Закона за здравето, така
Коментари Харесай

Ще се забранят ли изцяло бездимните устройства на закрито у нас?

От ПП-ДБ ще предизвикват промени в Закона за здравето, тъй че да се забрани пушенето в закрити публични места и на бездимни устройства за нагряване на тютюн, съобщи за " По света и у нас " пулмологът доктор Александър Симидчиев.

Конкретният мотив - Софийския областен съд анулира санкция на шеф в заведение, наложена от РЗИ, тъй като от устройствата там не излизал тютюнев пушек, а законът не разрешава единствено тютюнопушенето.

През март предходната година контрольор от столичното РЗИ глобява с 500 лева салонният шеф на заведение, тъй като хората в него пушели устройства за нагряване на тютюн. Актът е обжалван и Софийски областен съд анулира санкцията. Мотивите - в закона има възбрана единствено за тютюнопушене, а не и за приложимост на тютюн изобщо. В заведението дим не се виждал. Според пулмолога доктор София Ангелова обаче пушенето с дим или без дим е еднообразно нездравословно.

" Това е тютюнево произведение, откакто има листа от тютюн, а листа от тютюн има в бездимните цигари и те горят при 240 градуса нагрята нишка. Затова отделят същите летливи токсични субстанции ", сподели пулмологът доктор София Ангелова.

Все повече пациенти астматици се оплаквали, че когато попаднат в заведения, където се употребяват бездимни устройства, получават кашлица и зной.

" Един пушач, който поема дима от бездимното устройство той го издишва в покрайнината и образува второстепенен пушек, който води до пасивно пушене ", сподели още доктор София Ангелова.

Според още един пулмолог, депутата Александър Симдидчиев, би трябвало да се вземе поради, че така наречените бездимни устройства също имат пушек.

" Когато сме на ярко не виждаме дима и заради тази причина съдът е взел официално решение, че защото е бездимно не се контролира в Закона за здравето като нещо, което е тютюнопушене, тъй като, с цел да имаме дим би трябвало да го виждаме ", разяснява доктор Александър Симидчиев, народен представител от ПП- Демократична България.

Симидчиев ще инициира промени в Закона за здравето, където да бъдат включени и бездимните устройства като увреждащи здравето в закрити пространства.

" За да може нормативната рамка да влезе в естетика с действителността, тъй като действителността е, че има устройства, които наричайки се бездимни могат да заобиколят сегашната законова рамка ", изясни Симидчиев.

Това е изключително належащо сега, тъй като съгласно СЗО нараства потреблението на електронни и бездимни цигари от младежи и деца.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР