От ПП-ДБ питат и защо изпълнението на Лот 3.1.1 от

...
От ПП-ДБ питат и защо изпълнението на Лот 3.1.1 от
Коментари Харесай

Осем ”Защо?” на ПП-ДБ разбиват министър Шишков frognews.bg

От ПП-ДБ питат и за какво осъществяването на Лот 3.1.1 от Автомагистрала " Струма " е предоставено на консорциум от сдружения, по отношение на чиито ръководители са повдигнати обвинявания за документни закононарушения, данъчни измами и пране на пари на стойност десетки милион във връзка със строителството на Автомагистрала „ Хемус “.

 

" Обезпокоени сме от подписаните тихомълком от Агенция „ Пътна инфраструктура “ два контракта на стойност 1,2 милиарда лв. за реализация на Лот 3.2 на автомагистрала „ Струма “ в сектора сред с. Крупник и гр. Кресна. АПИ е финализирала контракти за планиране и строителство, преди да са изпълнени рекомендациите на Европейска комисия - оценка на различните трасета отвън Кресненското дефиле, разбор на сходството на определения вид със характерните природозащитни цели и обезпечаване на финансиране на плана със средства от Европейски Съюз.

 

От обединението упорстват управлението на АПИ, назначено от министър Шишков, да отговори неотложно на следните въпроси:

 

1. Защо са подписани контракти за публични поръчки въз основа на предложения, подадени въз основата на капиталово желание за трасе, което не е утвърдено от Европейската комисия?

 

2. Защо не са прекъснати старите публични поръчки, в случай че офертите са подадени още през 2018 година и контрактуваните цени евентуално не дават отговор на днешната пазарна обстановка?

 

3. Защо са подписани въпросните контракти в случай, че не е приключен анализът на другите възможности за строителство на двете трасета на Лот 3.2 отвън Кресненското дефиле?

 

4. Защо сключването на договорите не е навреме оповестено според условията на Закон за обществените поръчки?

 

5. На какво правно съображение са променени договорите за публични поръчки едвам 20 дни след тяхното подписване?

 

6. Защо е почнало осъществяването на пътен възел „ Кресна “ в случай че не е изпълнено нито едно от отлагателните условия за влизане в действие на договорите?

 

7. С какви средства е обезпечно финансирането на плана, в случай, че към момента не е признат държавния бюджет за 2023 година, нито е утвърдено финансиране със средства по Оперативна програма „ Транспортна съгласуваност “ 2021 – 2027 година от Европейската комисия?

 

8. Какво е обяснението, че осъществяването на Лот 3.1.1 е предоставено на консорциум от сдружения, по отношение на чиито ръководители са повдигнати обвинявания за документни закононарушения, данъчни измами и пране на пари на стойност десетки милион във връзка със строителството на Автомагистрала „ Хемус “?.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР