От посолството на Украйнане е потвърден интерескъм предложенитехеликоптери Ми-24 с

...
От посолството на Украйнане е потвърден интерескъм предложенитехеликоптери Ми-24 с
Коментари Харесай

Тагарев: Украйна няма интерес към старите български бойни хеликоптери Ми-24

От посолството на Украйнане е доказан интерескъм предложенитехеликоптери Ми-24 с отпаднала нужда. Това сподели по време на парламентарния надзор министърът на защитата в оставкаТодор Тагаревв отговор на въпрос от депутата от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев. Въпросът беше относнопоискана военна помощот Украйна за даване на тези бойни хеликоптери, съобщи Дарик.

Министърът в оставка разяснява, чеБългария разполага с пет броя хеликоптери Ми-24с отпаднала нужда. По думите му, след приемане на писмо на 4 януари 2024 година, е била открита връзка с посолството на Украйна итехни специалисти са били осведомени с техническото положение на тези хеликоптери. Постъпило е писмо от посолството на Украйна, в коетоне е доказан интерес към препоръчаните хеликоптери Ми-24, уточни Тагарев.

Гаджев зададе въпрос и за поисканата военна помощ от Украйна за даване насистеми за противовъздушна защита.

" От щаба на защитата беше осъществен разбор на опцията за даване на Украйна на желаните от тях системи и произведения ", сподели министърът в оставка, като посочи, че са били избрани номенкултури и количества отбранителни артикули, които може да бъдат предоставени, без това да докара до загуба на отбранителни качества и да повлияе отрицателно на подготовката и осъществяването на дилемите на въоръжените сили.

По думите му, описите на отбранителни артикули, които са за даване на Украйна са включени като приложение към две решения на Министерския съвет (МС) на Република България - номер 776 от 02.22.2023 година и номер 134 от 23.02. 2024 година Министърът в оставка и добави, че отбранителните артикули по РМС 776 към този момент са предоставени на Украйна, а тези по РМС 134 са готови и по график ще бъдат превозени до края на месец април.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР