От последния път, когато някой е виждал това лице, са

...
От последния път, когато някой е виждал това лице, са
Коментари Харесай

Зора, или как е изглеждала една жена преди 9000 години

От последния път, когато някой е виждал това лице, са минали 90 века. Сега тийнеджърката Зора се завръща измежду хората от XXI век, с помощта на учени, които са реконстриурали по какъв начин е изглеждала една млада жена от мезолита. И, наподобява, хората от втория стадий на каменната ера не са се чувствали щастливи.

Анализът на костите и зъбите на находката от пещерата Теопетра демонстрира, че те са на момиче на възраст 15-18 години.

Тя е имала солидна челюст, евентуално поради това, че хората по това време са дъвчели животинска кожа, с цел да я създадат по-мека.

 Зора, или по какъв начин е изглеждала една жена преди 9000 години
© Reuters

Що се отнася до ядосания тип на Авги (Зора), ортодонтът проф. Манолис Папагрикоракис се майтапи, че " няма по какъв начин да не си ядосан по това време ". Той управлява екипа, възстановил лицето въз основата на отливка от черепа. Възстановката е изложена в Музея на Акропола в Атина.

Изследователите считат, че Зора е била анемична и е страдала от скорбут. Тя е имала проблеми със ставите и бедрата, които не е изключено да са ограничавали придвижването ѝ и в последна сметка да са довели до гибелта ѝ.

Авги е открита през 1993 година и името е определено, тъй като е живяла в зората на цивилизацията към 7000 години преди Христа. Пещерата е заселена преди 100 000 години и там са открити примитивни принадлежности от палеолита, мезолита и неолита, както и неолитна керамика.

 Зора, или по какъв начин е изглеждала една жена преди 9000 години
© Reuters
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР