От понеделник до края на месеца Детското отделение в болницата

...
От понеделник до края на месеца Детското отделение в болницата
Коментари Харесай

Здравният министър: Директорът на МБАЛ-Враца подаде оставка и ще я приема

От понеделник до края на месеца Детското поделение в болничното заведение ще бъде затворено. Това напомни пред Българска национална телевизия шефът на МБАЛ-Враца доктор Кети Ценова. Тя съобщи, че казусът е почнал, когато шефът на отделението доктор Георги Цветков е внесъл докладна, че желае цялото поделение да излезе в отпуск.

„ Отделението по педиатрия в болничното заведение има насъбрани 799 дни необработен отпуск. Според мен предлагането на доктор Цветков беше рационално, тъй като по този начин се обезпечава прилагане на отпуска от всички. Уведомих институциите, разговарях с шефа на МБАЛ-Монтана да поеме пациентите за този интервал. Трябва да уточня, че летните месеци са доста едва натоварени за отделението. Например използваемостта на 20-те кревати, които имаме, през май е била 37%, през юни – 29%, а през юли – под 25% “, сподели доктор Ценова.

Според нея първопричината за натрупването на този отпуск е COVID-пандемията, когато се ръкопляскаше на лекарите, че не напущат работните си места. „ За неизползвани отпуски МБАЛ-Враца дължи на чиновниците си над 2 млн. лева “, сподели още доктор Ценова.

Директорът на МБАЛ-Враца съобщи, че болничното заведение работи добре. „ След първичното заявление за отпуски последваха молби за овакантяване. Не е доста ясно по какъв начин ще стартира да работи Детското поделение, само че и сега се търсят разновидности. Освен лекарите в Детското поделение, в болничното заведение работят още трима лекари-педиатри в Неонатологията, тъй че няма да има проблем с пациентите ни “, сподели доктор Ценова.

По-късно пред Българска национална телевизия здравният министър проф. Христо Хинков заяви, че доктор Ценова е подала оставка и той ще я одобри.

“Проблемите там не са от през вчерашния ден, те са дългогодишни проблеми. Говорил съм с  ръководителя на борда на болничното заведение. Не съм разговарял с изпълнителния шеф доктор Кети Ценова и ще ми бъде любопитно да чуя за какво тя си подава оставката, тъй като от през вчерашния ден аз имам нейната оставка ”, сподели той.

Министърът съобщи, че му е мъчно да приказва за това, тъй като щом един човек не споделя цялата истина пред национална медия, значи има проблем. „ Ще видя какъв е този проблем през днешния ден “, добави проф. Хинков.

Той добави, че през днешния ден има среща с борда на болничното заведение във Враца, с педиатрите, които напущат, с регионалния шеф и имам желание да се видя и с кмета, а по-късно евентуално ще посетя и болничното заведение, заяви в студиото на “Денят стартира ” здравният министър проф. доктор Христо Хинков.

“Проблемите с детското здравно обслужване са от доста години, педиатриите не са добре заплатени. Както самата доктор Ценова е споделила пред чиновник в Министерство на здравеопазването, отделението не е печалившо. Този взор към цялостната работа на една болница за това кое е печалившо и кое - не, обаче е гибелен за изпълнителния шеф ”, означи министърът на опазването на здравето.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР