От полза и за бюджета, и за природата - такъв

...
От полза и за бюджета, и за природата - такъв
Коментари Харесай

В Истанбул дават храна срещу смет


От изгода и за бюджета, и за природата - подобен е планът, предопределен да научи истанбулци да разделят боклука. И да облекчи финансовите им компликации във времената на пандемия.

Две момчета от началните класове мъкнат чували с пластмасови боклуци и остаряла хартия. Тънките якета, джинси и маратонки, които носят, демонстрират, че децата нямат пари за топли зимни облекла. Майка им, облечена в дълго палто и със кърпа на главата, също носи чувал с боклуци. Насочили са се към общинския камион, спрял в истанбулския квартал Зейтинбурну.

Служители на общината одобряват боклука, теглят го и дават на майката и децата точки, които се зареждат в специфична чип-карта. За предадените 21 кг отпадък Фетие Алатас и двете ѝ деца получават 11 точки, с които могат да пазарят храна в магазина. "Така мога да си разреша да купя нещо за децата ", споделя майката.

Всеки ден идват от ден на ден

Двамата чиновници на общината минават всеки ден през Зейтинбурну, с цел да одобряват разделно събрания отпадък, донесен от локалните поданици. Проектът е в ход от два месеца и всеки ден идват от ден на ден хора, с цел да извърнат отпадъците, подлежащи на преработване, в точки за извършване на покупки.

През последната година потреблението на месо в Турция е спаднала с 30%, а продажбите на макаронени произведения са скочили с 25%. Турците не са станали вегетарианци. Те просто нямат пари. Ердоган обаче мълчи по въпроса.

Инициативата е обвързвана и с тежкото икономическо състояние в страната около пандемията. Инфлацията и безработицата порастват. Както споделя Фетие Алатас - един самун към този момент коства две лири, към 20 евроцента. По думите ѝ, даже и парче самун съставлява голяма помощ за нея и фамилията ѝ. Затова утвърждава доста общинския план.

Турция разполага със система за преработване на боклуци. Най-бедните от бедните обикалят с колички улиците, с цел да събират от контейнерите тези боклуци, които могат да се преработят. Но семействата в Турция всеобщо не разделят боклука - изхвърлят всичко на едно място.

Вече са събрани 70 тона

Общината в Зейтинбурну се пробва да внесе промени. Ръководителят на екологичната работа Мухамет Киса споделя пред "Тагесшау ", че от ноември до момента към този момент са събрани над 70 тона боклуци, против които общината е раздала точки за извършване на покупки на стойност 40 хиляди турски лири - към 4400 евро. По този план боклукът се събира разделно: метал, пластмаси, хартия, стъкло и електроника.

"Въведохме тази точкова система, с цел да подтикваме разделното събиране ", показва Киса. Хората като цяло не са задоволително осведомени за преимуществата на разделното събиране, а този план работи тъкмо в тази посока, прибавя общинарят.

Пандемията също способства за това хората да разделят боклука изключително усърдно. Сегашните стопански проблеми затрудняват живота им - приходите им постоянно към този момент на стигат, а общинският план несъмнено им е в помощ, прибавя Киса.

Идеята се употребява с триумф

От своя страна общината продава боклука за преработване и по този начин финансира плана. От него губят единствено уличните събирачи на отпадък, които обикалят контейнерите с колички. Защото колкото повече семейства сами разделят и предават боклука, толкоз по-малко ще отива в контейнерите.

57-годишната Хава Акар също е предала боклука си, а с получените точки е напазарувала в магазина. Те са ѝ стигнали за ориз, леща, яйца, мляко и масло. Това е отлично, споделя тя пред репортера на "Тагесшау ". Но по-важното е, че по този начин освобождаваме природата от боклука, добавя дамата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР