От полунощ още държави са включени в червената зона, което

...
От полунощ още държави са включени в червената зона, което
Коментари Харесай

Ограничения за влизащи в България: Нови държави влизат в червения списък

От среднощ още страни са включени в " алената зона ", което значи, че влизането на български жители от тях става единствено с негативен PCR тест, а за чужденци е изцяло неразрешено.

Сред тези с най-голям риск са Англия и Испания.

Британският вид към момента е преобладаващ в България, само че до месец и половина той ще бъде преместен от разновидността " Делта ". Затова предизвести в предаването " Денят стартира " дирeкторът на центъра по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова.

В " алена зона " към този момент попадат и Република Кипър, Обединено кралство Англия и Северна Ирландия, Кралство Испания, Фиджи и Емирство Кувейт.

За Европа страните в " алена зона " с най-голям риск на база брой болни все още са Кипър, Англия, Северна Ирландия и Испания. При идване от тези страни, както и от редица други в света като Куба, Доминикана, Малдиви, Фиджи и Кувейт да вземем за пример, за българските жители е наложително представянето на PCR тест, изработен до 72 часа преди пътуването.

" Ако я нямат се слагат под карантина за 10 дни, само че, в случай че си създадат незабавно след идването и я показват по имейл в РЗИ, карантината се анулира ", съобщи основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

Чужденци от страните в " алената зона " не се позволяват у нас. За жителите на Португалия и Русия се изисква негативен PCR тест. Той е наложителен и за българските жители без значение дали имат документ за ваксина.

Потенциалната опция да си предявител на Коронавирус, без значение, че си имунизиран, е повода за влизащите от страните в " алената зона " да се изисква не различен, а единствено PCR тест.

На въпрос на Българска национална телевизия дали това условие няма да обезсърчи и дребното хора, които са решили да се имунизират Ангел Кунчев отговори:

" Европейският документ за имунизация дава доста по-голяма независимост на напредване изключително в границите на Европейския съюз ", добави доцент Ангел Кунчев.

В европейското съглашение обаче била планувана по този начин наречената внезапна спирачка и взимане на спомагателни ограничения при внезапно повишаване на броя на заболелите, изясни Кунчев.

Призна обаче, че, в случай че той е министър на туризма, тези нови ограничения биха го тормозили съществено, още повече, че се очаквало скоро и Гърция да влезе в " алената зона ".

" То и в този момент ме тормози, тъй като разбирам, че е спънка. Само че моите отговорности са колкото се може да вардя България от вносни разновидности, да забавям скоростта на тяхното разпространяване, с което да дадем повече убеденост на хората, че няма да се доближат върхови стойности на заболеваемостта ", разяснява основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

В студиото на " Денят стартира " шефът на Центъра за заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова сподели, че към този момент Делта-вариантът не господства у нас. Той обаче от ден на ден набирал скорост и до месец и половина щял да измести английският.

" Според едно последно изследване, става известно, че 100 пъти е по-висок вирусният товар в горните дихателни пътища при заразяване с Делта-варианта. И това, за което приказваме в последните седмици - предава се 50% по-лесно от алфа-вариант, който пък се предава 50% по-лесно от изходния вид. Така че, като ги сравним, става известно, че 2 и половина пъти се предава по-лесно делта-вариантът ", сподели още проф. Ива Христова, шеф на НЦЗП.

Здравното министерство работи по евентуална опция PCR-ите в България да станат безвъзмездни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР