От полунощ хилядамегаватовият 6-и блок на АЕЦ Козлодуй“ е спрян

...
От полунощ хилядамегаватовият 6-и блок на АЕЦ Козлодуй“ е спрян
Коментари Харесай

6-и блок на АЕЦ Козлодуй – извън строя

От среднощ хилядамегаватовият 6-и блок на АЕЦ „ Козлодуй “ е спрян за ремонт за премахване на механически проблем.

Не се чака прекъсването да докара до проблеми с електрозахранването, защото страната ни има задоволително мощности, сподели за БНР Ангелин Цачев – изпълнителен шеф на Електроенергийния систематичен оператор.

Въпреки че 6-и блок на АЕЦ „ Козлодуй “ няма да работи по коледните празници, чак до 26 декември съгласно подадената от централата поръчка в Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО), шефът на ЕСО Ангелин Цачев сподели, че не чака да има някакви съществени проблеми при обезпечаване на електрическата сила.

Причината – към този миг износът към останалите страни в района е над 30 хиляди мегаватчаса на денонощие, а блокът в АЕЦ „ Козлодуй “ действително създава 24 хиляди мегаватчаса на денонощие, изясни Цачев.

Отделно, другата седмица ще влезе в употреба и 7-и блок в Топлоелектрическа централа „ Марица изток 2, добави той.

На водни ресурси може да се разчита за малко.

Имаме задоволително запас във водните централи, които да обезпечат нужните оперативни запаси в системата. Но да разчитаме, че единствено водните централи ще обезпечат силата за цялото ползване е меко казано несериозно поради сушата през есента и последните зимни месеци, сподели Цачев.

Как ще се отрази на цените на свободния пазар?

Със сигурност сила за пазара ще има, обособен е въпросът каква ще бъде цената на тази сила, защото отпадането на хиляда мегавата от производството в целия район ще аргументи един спомагателен дефицит в така и така дефицитния район на Югоизточна Европа, което евентуално ще докара до по-високи цени, сподели Ангелин Цачев.

Според изпълнителният шеф на Българската самостоятелна енергийна борса Константин Константинов обаче прекъсването на 6-и блок на АЕЦ „ Козлодуй “ няма да окаже значително въздействие върху цените на тока за свободния пазар.

Аз не мисля, че прекъсването на 1000-мегаватовия блок на „ Козлодуй “ ще се отрази трагично на ценовите равнища в региона, тъй като от няколко месеца както пазар ден напред, по този начин и пазар в границите на деня, са изцяло интегрирани и пазарните механизми по автоматизиран метод ще преразпределят потоците, по този начин, че това понижаване на предлагането на свободен пазар няма да окаже съществено въздействие върху равнищата на цените. От тези жестоко казано, 1000 мегавата мощ, които ще бъдат спрени за няколко дни, една част от тях се оферират и на контролиран пазар, по този начин, че отпадането на предлагането за свободен пазар няма да е толкоз огромно като количество, сподели Константин Константинов.

Освен това информацията за прекъсването на 6-и блок на АЕЦ „ Козлодуй “  беше оповестена задоволително рано, с цел да могат пазарните участници да изготвят своите тактики, добави шефът на енергийната борса Константин Константинов.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР