От политическото обединение Демократична България ще настояват за промени в

...
От политическото обединение Демократична България ще настояват за промени в
Коментари Харесай

Демократите искат лустрация чрез промени в Конституцията

От политическото обединяване " Демократична България " ще упорстват за промени в Конституцията на страната за въвеждане на лустрация, отпадне на отминалостта за закононарушенията по време на комунистическия режим у нас и гласоподаване на явен мандат на особено проверяващо звено за съответните действия. Това стана ясно по време на кръгла маса на тематика " Лустрация. Декомунизация. Памет. Незавършената промяна ", оповестява кореспондент на
Лустрацията е доста сложен проблем, който в никакъв случай не беше сложно решен от българското общество. Ние сме длъжни, въпреки и късно, да желаяме и да намерим механизъм този развой да стартира още веднъж. Това съобщи водачът на ДСБ и съпредседател на " Демократична България " Атанас Атанасов.
По думите му настоящата в този момент Конституция има за съществена цел да защищити комунистическата номенклатура. " Направи се опит отговорността на комунистическата номенклатура да бъде трансферирана единствено на нейния наказателен уред . Така доста комфортно се вадеха досиета и биваха закрепени погледите в общественото пространство в този и оня. А номенклатурата от самото начало беше почтена ", съобщи ген. Атанасов. Според него това е било някакъв вид деформиране.

Темата не е просто за обособените ориси. Много повече от това би трябвало да забележим. Тази тематика е тематиката за скритата власт. Това е тази власт, която една номенклатура продължава да държи като своя ,​ изрази мнение и водачът на " Да, България " и съпредседател на " Демократична България " Христо Иванов. ​По думите му, в случай че нашата народна власт през днешния ден е фасадна, за​д​ нея стои единствено та​з​и скрита власт.
Ние днес​,​ с цел да имаме действителна народна власт на жителите, би трябвало да стартираме от тематиката за лустрацията​. ​Искаме да предложим съответно решение - в случай че би трябвало да променим Конституцията, да я променим​ , уверен е Христо Иванов. По време на кръглата маса той се обърна в персонално качество към премиера Бойко Борисов и го прикани да се срещне с обявилия гладна стачка Николай Колев-Босия . Не желая да си представям, че Бойко Борисов ще си аргументи още един грях, а е на път, сподели Христо Иванов. Състоянието на Босия не е леко. Времето, в което може да се отговори на предизвикването, което той насочва, се редуцира, акцентира още Иванов.
Всичките мръсни покупко-продажби със зависимости и с ченгета, стават на мрачно . Колкото повече се изсветляват покупко-продажбите с частни компании, толкоз по-малко поле за деяние остава на властта, разяснява и Владислав Панев, съпредседател на политическото обединяване. Според Панев казусът е, че, когато бизнеси, свързани с тъмната страна на властта, застрояват морето и планините, те се усещат безнаказани и могат да правят закононарушения . Той разясни, че привилегиите на избрани компании, свързани с властта, костват бягството на български бизнесмени в чужбина. Панев акцентира, че в България има скрита власт, която е окупирала цели браншове.

Според преподавателя по право Атанас Славов първата мярка, която би трябвало да се вземе във връзка с лустрацията, е смяната на Конституцията . Славов даде образец, че в Румъния сега има процеси против надзиратели от времето на комунистическия режим, а в самата Германия действителните следствия против закононарушенията на нацизма са почнали през 60-те години. По думите му би трябвало да се вкара неизбираемост на хора, които са заемали управителни длъжности и да се открият също по този начин инспекции за преданост и интегритет . От " Демократична България " желаеха да отпадне отминалостта за закононарушенията по време на комунистическия режим у нас и да се гласоподава явен мандат на особено проверяващо звено за съответните действия .
Експертът Любомир Авджийски пък погледна в исторически подтекст на тематиката за лустрацията, като цитира Резолюция 1096 от 1996 година на Съвета на Европа, отдадена на " ограниченията за разрушение наследството на някогашните комунистически тоталитарни системи ". Авджийски уточни, че за разлика от останалите източноевропейски страни, в България се е случила замяна, тъй като в документа всички страни от Съвета на Европа одобряват, че лустрацията би трябвало да бъде осъществена.
Юристът ​Димитър Божилов от експертния съвет на политическото обединяване означи, че е образувана работна група от адвокати, общественици и дейни жители по тематиката, като предложенията, с които от " Демократична България ще излязат, ще залегнат бъдещата им предизборна стратегия.
Сподели с товите другари
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР