От пожарното посещение в Израел на премиера Николай Денков и

...
От пожарното посещение в Израел на премиера Николай Денков и
Коментари Харесай

Скри ли правителството за български заложници в Газа?

От пожарното посещаване в Израел на премиера Николай Денков и шефката на дипломацията ни Мария Габриел стана ясно, че в Ивицата Газа има двама заложници с български генезис. Това написа в коментар за “Дума ” журналистът Юри Михалков.

“Не се колебая, че в Тел Авив двамата са създали, каквото би трябвало, с цел да се стигне до позитивна развръзка на случая. Смущава обаче позицията на държавното управление да не афишира друга информация, въпреки и с благовидната причина да се резервира сигурността на отвлечените българи. Вероятно такава е била и молбата на израелската страна ”, показва той.

Скри ли държавното управление за български заложници в Газа?

Михайлов споделя още, че фактът, че измежду заложниците има българка, стана явен още при започване на октомври. Тогава Денков сподели, че това не можело да се удостовери. Но ходът на събитията ни кара да се съмняваме, че Денков и Габриел са научили за двамата заложници едвам в Тел Авив. продължава анализът.

“Днес има задоволително информационни канали, с цел да научи държавното управление ни за двамата заложници много преди незабавното отлитане на първите му лица за Обетованата земя. Тоест има учредения да подозираме, че държавното управление е знаело за заложниците, само че излиза, че е криело от обществото. Дали поради предизборната акция, дали поради комплицираните връзки в Сглобката, дали поради пропуски и недоглеждания от институции, (както е било с българските медици в Либия), предизвикани и от хаоса в Газа, само че на тези въпроси държавното управление би трябвало да отговори ”, написа журналистът.

Денков за заложниците

Заложниците на „ Хамас ” са с български генезис. Техните баби и дядовци са живели в България, след което са отпътували за Израел. Г-жа Йотова доста добре знае, че всичко, което трябваше и можеше да бъде направено – към този момент е направено. Съдействаме оптимално на израелските управляващи, с цел да могат да договарят и да търсят благоприятни условия за положително развиване на обстановката.

Така министър председателят Николай Денков разяснява въпроса за вицепрезидента Йотова, която попита през вчерашния ден, дали заложниците с български генезис имат и български паспорти.

Той акцентира, че не е знаел преди две седмици за български заложници, когато в медиите се появи такава информация.

“Тогава нямахме сходни данни. Но в това време се появиха. Това беше и повода с госпожа Габриел да заминем за Израел ”, безапелационен е Денков.

Напрежението в Израел

Напрежението в Газа се усилва. Израелските сили не престават да водят улични сражения в града с бойци на „ Хамас ”. Членовете на групировката употребяват тунели и устройват засади.

Твърди се, че израелските танкове са срещнали сериозна опозиция.

Междувременно към 50 000 палестинци са избягали от зоните на сраженията в северната част на Ивицата Газа. Това стана откакто в сряда Израел отвори кулоар за евакуация от четири часа.

На собствен ред израелският министър-председател Бенямин Нетаняху съобщи още веднъж, че първо би трябвало да бъдат освободени заложниците в Газа. Едва тогава може да се мисли за каквото и да било помирение.

С думите си той опроверга появилите се клюки за договаряния за филантропично помирение в подмяна на стартирането на 15 от похитените от „ Хамас ”.

Още вести в секция България

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР