От подземна гора до впечатляващи орхидеи - британски учени от

...
От подземна гора до впечатляващи орхидеи - британски учени от
Коментари Харесай

Учени откриха десетки непознати за науката видове растения и гъби

От подземна " гора " до впечатляващи орхидеи - английски учени от Кралските ботанически градини в Кю са разкрили 74 нови растения и 15 типа гъби през 2023 година, заяви Би Би Си.  

Много от загадъчните типове са открити на необикновени места, като да вземем за пример на върха на вулкан или полепнали по скалите на Антарктида.

Новите находки се нуждаят от незабавна отбрана и най-малко една от тях евентуално към този момент е изгубена, споделят учените. Около три четвърти от неописаните растения са застрашени от изгубване.

A possible meat-eating plant and Antarctic fungi were just two of the discoveries scientists at Kew Gardens discovered last year.
— BBC London (@BBCLondonNews)
Първите 10 типа, разказани като нови за науката през 2023 година, припомнят за хубостта и чудото на естествения свят и в същото време са съществено предизвестие за заплахите от загубата на биоразнообразие и изменението на климата, споделят откривателите.

Даването на научно название на даден тип е първата стъпка към въвеждането на защитни ограничения и изследването на евентуалните му приложения за човечеството, отбелязва старши ръководителят на проучването доктор Мартин Чийк.

" Искреното възприятие на учудване, когато осъзнаеш, че си разкрил тип, който е изцяло чужд на останалите учени по света и в действителност на всички останали хора на планетата, в доста случаи е това, поради което си коства да се живее. Това е голям тласък ", споделя откривателят.

Сред Топ 10 на откритията за 2023 година на учените от Кралските ботанически градини са три нови типа антарктически гъби. 

Антарктида на процедура е лишена от цъфтящи растения, само че лишеи могат да се закрепят на дребни площи от оголени скали.

От всички типове съществуващи гъби, открити освен в отдалечени и неразучени региони, само че и на всички места по планетата, известните са едвам 5-10 %.

" Сред това необикновено многообразие сигурно ще открием нови източници на храна, медикаменти и други потребни дейни съединения, които могат да ни оказват помощ да намерим природосъобразни решения на някои от най-големите провокации, пред които сме изправени през днешния ден ", споделя доктор Ракел Пино-Бодас, специалист по гъби в Кралските ботанически градини. 

BBC News - Kew Gardens names mysterious plants and fungi new to science
— Bob,Hoom and
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР