От Планинската спасителна служба (ПСС) предупреждават за лоши условия за

...
От Планинската спасителна служба (ПСС) предупреждават за лоши условия за
Коментари Харесай

Допускаме редица грешки в планината и не се застраховаме

От Планинската избавителна работа (ПСС) предизвестяват за неприятни условия за туризъм в планините. Директорът на ПСС Емил Нешев съобщи в студиото на " България заран ", че най-важно е да посещаваме планината с почитание, да не подценяваме изискванията и да не надценяваме личните си благоприятни условия. 

" Не съблюдаваме ли естествените правила в планинарството, доста е евентуално да се стигне до случай. Царува мнение в множеството планинари: На мен няма да ми се случи случай, ние сме доста опитни и доста знаем. Рискуваме доста, подхождайки по подобен метод ", акцентира Нешев.

Според него в Европа не може да си позволим да тръгнем в планината без планинска застраховка, само че в България постоянно " забравяме " да си създадем такава. По думите му това е метод на мислене, а една общоприета такава застраховка е към 30 лв. за година. 

" На първо място би трябвало да подходим отговорно към маршрута, който желаеме да преминем. Да се срещнем авансово с него, през какви места минава. Трябва да си вземем задоволително количество вода, дехидратирането на организма може да докара до неспособност да продължим по маршрута. Много значимо е да подберем вярната група, с която излизаме в планината - да бъде равностойна, с цел да става напредването по един и същи метод. Да съобщим на близки от кое място ще минем и по кое време се чака да се върнем. Да не тръгваме с несъответствуващи обувки или без дреха за вятър и дъжд ", обясни Нешев пред Bulgaria ON AIR.

Tой не е уверен в нуждата от предпазни въжета в сектор от Кончето, защото те " основават изкуствена сигурност в хората, които отиват нагоре, а това крие огромни рискове ".

Планинските спасители главно се натъкват на травматизъм на долните крака на туристите. Сблъскват се и с хора в преклонна възраст, които не могат да продължат по избрания маршрут.

Стигат до място, на което споделят: Аз повече крачка не мога да направя, помощ! Предстои превоз часове наред. Препоръчваме на всички да вървят по маркираните направления и да не вървят сами. При потребност - да се свържат с ПСС посредством телефон 112.

" Бус имаме, само че финансиране за него - не. Горива, консумативи... Разполагаме с техника за зимата, през лятото разчитаме на доста остарели коли с висока проходимост. Финансовото състояние на службата не разрешава друга техника. Липсата на хеликоптер е доста сензитивна за нас. Единственото, с което разполага България, са хеликоптерите на военните. Но това е много муден развой, изисква доста време да се задейства цялата машина ", сподели още Нешев.

Шефът на ПСС има вяра, че медицинските хеликоптери, които се чака да доставят у нас, ще бъдат на помощ и в планината.

" ПСС се състои от над 530 доброволни спасители, до този миг няма сигнал, на който да не сме се отзовали. Благодаря на всички тези доброволци, които поставят изключителни старания, макар неналичието на закон, който да регламентира доброволчеството. Доброволец значи, че си имат специалности ", посочи Нешев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР