От план-сметката за предстоящите избори са ни отпуснати малко по-малко

...
От план-сметката за предстоящите избори са ни отпуснати малко по-малко
Коментари Харесай

7,7 млн. лева са предвидени за ЦИК в план-сметката за изборите

От план-сметката за идните избори са ни отпуснати малко по-малко от сумата планувана за изборите на 4 април. Това сподели в ефира на зам.-председателят и представител на ЦИК Росица Матева. Изказването й идва ден, след като служебното държавно управление утвърди план-сметката за разноските по подготовката и произвеждането на изборите за народни представители на 11 юли. Одобрените средства са в размер на 57,1 млн. лв., като са утвърдени са и спомагателни средства в размер на 11,1 млн. лева по бюджета на Министерския съвет при положение, че изборите се проведат при изискванията на оповестена изключителна епидемиологична конюнктура в страната. 

" Ние преглеждаме план-сметката в частта за ЦИК. Поискахме и са ни отпуснати с постановлението почти същата сума, малко по-малко от сумата планувана за ЦИК за изборите на 4 април. От предходната план-сметка не са употребявани всички средства. Предполагам, че и в този момент по този начин ще се случи, тъй като да вземем за пример за медийни пакети сме планували даже малко по-вече от плануваното за 4-ти април. Каквото не се изразходва, се връща в бюджета ", изясни тя. 

По думите ѝ в този момент за ЦИК са планувани 7 700 000 лв., които включват възнагражденията на секционните изборни комисии, на районните изборни комисии, спомагателните лица, които се назначават в ЦИК по време на деен интервал, за разяснителна акция, за образование, за печатане на хартиените бюлетини. 

Матева добави, че в допълнение ще би трябвало да бъдат отпуснати средства, когато се откри какъв брой броя машини ще са нужни и каква сума е нужна за логистиката на машините. Тя посочи, че парите за логистиката в чужбина ще бъдат в план-сметката на Министерство на външните работи. 

" Ние чакаме и мисля, че нощес късно или през днешния ден ще се получи писмо от " Информационно обслужване ", в което да ни кажат в какъв брой секции в страната има над 300 гласоподаватели по изборен лист. Поискали сме информация на 4-ти април в какъв брой секции на страната в чужбина са дали своят вот над 300 и над 500, с цел да можем да преценим дали в някои от секциите няма да бъде по-добре да се сложат по две машини или някъде по три в случай че има повече гласоподаватели ", добави Матева. 

Тя уточни, че за момента машините са в същия склад, в който са били и се охраняват от жандармерията. " С последните промени на Изборния кодекс, това е предоставено на Министерски съвет, тъй че не мога да кажа къде ще бъдат съхранявани ", изясни тя. Матева добави, че към момента не е решен въпросът къде ще бъдат съхранявани машините и кой ще дава отговор за логистиката. 

Освен това в Община Благоевград предстоят частични избори за 7 кметства, планувани за 27 юни, като за там са нужни 150 машини, уточни Матева. " Трябва да се планува, че е вероятен и балотаж. После софтуерът на тези машини би трябвало да бъде преинсталиран, с цел да е подобаващ за парламентарните избори. Това е обвързвано още веднъж с логистика. Предстои ЦИК да вземе решение, в което доста ясно да е посочено кой има право и по какъв начин да прави видеоизлъчване или видеозаписване при определяне на резултата ", сподели още Росица Матева.

Тя заяви, че ЦИК ще назначи по своя преценка РИК-овете, тъй като е реалност, че има различия. По думите на Росица Матева от 31 районни изборни комисии единодушие има единствено в 4 или 5.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР