От ПГ на БСП настояват за промяна на проекта за

...
От ПГ на БСП настояват за промяна на проекта за
Коментари Харесай

От БСП настояват за промяна на проекта за Национална здравна карта

От ПГ на Българска социалистическа партия упорстват за смяна на плана за Национална здравна карта, заяви във Велико Търново проф. Георги Михайлов, член на парламентарната комисия по опазване на здравето.

Според него показаният през предходната седмица план би трябвало да се преработи, а предложенията да бъдат разисквани от представители на професионалните общности.

За народните представители от Българска социалистическа партия е неприемливо в показания план за Национална здравна карта да се планува закриване на 6000 болнични кревати, тъй като това може да докара до сериозна обстановка при започване на лятото с лечебни заведения, които сега имат финансови проблеми, разяснява проф. Михайлов.

Той съобщи, че не са ясни правилата, върху които стъпва планът за здравна карта, не са откроени демографските, географските и болестните специфики в обособените райони.

Българското опазване на здравето изостава от високотехнологичните и водещи стандарти, които се ползват по света, а лечебните заведения с високо качество на лекуването, което подсигурява бърза реакция, са съсредоточени в огромните градове, счита проф. Михайлов. По думите му новият план би трябвало да пази регионалните, общинските и университетските лечебни заведения, а финансирането би трябвало да се усили.

От Българска социалистическа партия цитираха данни, съгласно които обществените средства за опазване на здравето у нас са в размер на към 5 милиарда лв., само че най-малко още 4 милиарда лв. влизат в системата посредством доплащане от страна на пациентите, без за това да има правилник. От партията са създали модел на финансиране на българското опазване на здравето, който е друг от сегашната система.

Според депутатите от Българска социалистическа партия настоящето финансиране, основано на клиничните пътеки и лечебни заведения, които са търговски сдружения, с ниско възнаграждение на медицинските експерти е надълбоко порочно. Моделът, който работната група от експерти в партията е създала, ще бъде показан на уголемен Национален съвет на Българска социалистическа партия до края на юни, уточни националният представител Весела Лечева, представена от Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР