От петък въоръжените сили на Украйна обстрелваха най-голямата атомна електроцентрала

...
От петък въоръжените сили на Украйна обстрелваха най-голямата атомна електроцентрала
Коментари Харесай

Защо му е на Зеленски ядрена катастрофа в Запорожие

От петък въоръжените сили на Украйна обстрелваха най-голямата атомна електроцентрала в Европа. В същото време Киев декларира, че Запорожка АЕЦ е обстрелвана от съветските военни, които сякаш я охраняват. Дори генералният секретар на Организация на обединените нации към този момент заподозря, че нещо не е наред и персонално се зае да изпрати интернационалните инспектори в атомните електроцентрали, макар съпротивата на Киев. Каква загадка се пробва да скрие Украйна, изпращайки снаряд след снаряд по нуклеарното вместилище?

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутереш работи с Международната организация за атомна сила (МААЕ) за образуване на посещаване на инспектори на организацията в Запорожка АЕЦ.

„ Ние сме извънредно загрижени за обстановката към централата и че тя може да бъде атакувана. Силно се надяваме, че МААЕ ще може да изпрати инспектори, с цел да схванат какво се случва на станцията “, сподели в понеделник Стефан Дюжарик, прессекретар на ръководителя на международната организация. " Както сподели генералният секретар в Токио, всяка офанзива против нуклеарна централа е самоубийствена ", добави представителят на Гутереш.

На собствен ред Вашингтон реши да повтори версията на Киев, че сякаш опасността за атомната електроцентрала е от съветски военни. „ Продължаваме да призоваваме Руската федерация да приключи всички военни дейности в или покрай украинските нуклеарни уреди и да върне цялостния надзор на Украйна “, сподели прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер. „ Продължаваме да следим радиоактивността “, сподели тя и добави: „ За благополучие не сме забелязали признаци на нараснали или необикновени равнища на радиация. “

Според прессекретаря на Министерството на защитата на Русия генерал-лейтенант Игор Конашенков в неделя следобяд украинската войска е възобновила обстрела на територията на Запорожката АЕЦ, почнал в петък. Според него офанзивата е осъществена от 44-та артилерийска бригада на ВСУ от региона на град Марганец, ситуиран на противоположния бряг на язовир “Каховка” от атомната електроцентрала.

„ В резултат на украински обстрел беше развален Каховската високоволтова линия, която осигуряваше електричество на Запорожие и Херсонска област. В Запорожка АЕЦ породи скок на тока, който провокира задимяване на отвореното разпределително устройство на съобщи офицерът. За да се предотврати спиране на работата, техническият личен състав на станцията е понижи мощността на 5-ти и 6-ти реактори до 500 МВт, прибавя военното ведомство. Според Конашенков е осъществен " нов акт на нуклеарен тероризъм ", чиято цел е да провокира филантропична злополука в Херсонска и Запорожка област.

На собствен ред локалните управляващи прецизираха: артилерията е поразила системата за изстудяване и хранилището за отработено нуклеарно гориво (ОЯГ). „ Освен системата за изстудяване на реактора, която е доста значима от позиция на обезпечаване на сигурността, в този момент в засегнатата област непрестанно са зоната на сухото предпазване на отработеното нуклеарно гориво и постът за наблюдаване и отчитане на радиационната конюнктура. Това са ужасни неща, това е нуклеарен тероризъм “, сподели Владимир Рогов, член на основния съвет на военно-гражданската администрация на Запорожка област. Той означи, че в действителност атомната електроцентрала се е трансформирала в съществена цел на украинската артилерия в района. Ако охладителната система бъде развалена, реакторът може да прегрее, което ще докара до загуба на надзор върху процесите в реакторите, означи Рогов. И огромно количество отработено нуклеарно гориво се съхранява в хранилището.

„ МААЕ показва предпочитание да отиде в АЕЦ с ревизия, с комисия, с инспекция какво се случва “, добави Рогов. Според него обаче украинските управляващи са сложили изискване за това: „ Казват: хайде, махнете се оттова, спрете да осигурявате защита, премахнете Противовъздушна отбрана. Представяте ли си какво би станало, в случай че там нямаше съветска Противовъздушна отбрана?”, чуди се той.

Според администрацията на град Енергодар, където се намира атомната електроцентрала, осколъчните муниции на изстреляната в неделя ракета са паднали на не повече от 400 метра от работещия реактор. В резултат на това един човек е умрял.

Междувременно Киев настойчиво се придържа към версията, че самата съветска войска обстрелва атомната централа. В тази връзка украинският президент Зеленски прикани в неделя за по-категоричен отговор на „ нуклеарния гнет “ на Русия. В понеделник украинският посланик Александър Щерба сподели, че Зеленски е разискал глобите против съветския нуклеарен бранш с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, написа " Комерсант ".

Руските специалисти не считат за инцидентно, че следващият обстрел на АЕЦ на процедура съответства с дипломатическите офанзиви на Зеленски против Русия. „ Явно тези дейности са синхронизирани. Има систематични офанзиви в тъкмо несъмнено време. Те имат интегриран метод, като всички рационални мениджъри “, сподели депутатът от Държавната дума Михаил Делягин.

„ Подобен обстрел може да повреди водоснабдяването на станцията. Може да сътвори противен случай. В такива моменти се постанова изключване на реактора. Ситуацията надалеч не е безвредна “, предизвестява съветникът на президента на Курчатовския институт, нуклеарният физик Александър Боровой. „ Най-вероятно това не са инцидентни снаряди, а планувана психическа офанзива против локалното население. Навремето украинците бяха плашени с Чернобил. Дори лека повреда в АЕЦ ще бъде възприета от мнозина като ужасна радиационна злополука. Тези, които обстрелват централата, се пробват да всеят суматоха. Освен това те просто се пробват да причинят вреди, руснаците да възстановят всичко там “, счита специалистът.

Киев играе двойна игра, уверен е енергийният специалист Алексей Анпилогов. Той е склонен, че офанзивата против атомната електроцентрала има за цел да провокира суматоха измежду жителите на Запорожие. „ Това се прави, с цел да стартира изселването на популацията от освободената част на Запорожка област. Днес беше оповестено желанието за осъществяване на референдум за присъединение към Русия. Ако няма население, Киев може да твърди, че гласуването не се е състояло, то е нелегитимно. Киев по този начин или другояче ще го претендира, само че в този случай ще може да поддържа изказванията си с действителни фотоси за всеобщото разселване на популацията “, изясни Анпилогов.

„ Самите реактори са много сложни за разваляне - бетонната обвивка може даже да издържи рухването на лек аероплан, обстрел с минохвъргачки или артилерия “, добави той. „ Но ВСУ цели най-уязвимите точки на централата – към отворената разпределителна уредба и към аварийния генератор, с цел да лиши атомната електроцентрала от зареждане и да реализира нейното спиране”, добавя специалистът.

Освен Министерството на защитата, съветското външно министерство също разяснява обстановката в Енергодар в понеделник. Киевският режим „ в действителност взема цяла Европа за пленник “, провеждайки обстрели на атомни електроцентрали, обстановката става все по-опасна с всеки минал ден, сподели прессекретарят на ведомството Мария Захарова. Тя е уверена, че огромно злополучие не се е случило „ единствено с помощта на умелите и бързи дейности на чиновниците на АЕЦ, както и на съветските сили “, които са обезпечили цялостната отбрана на оборудването.

В същото време Москва е обнадеждена от изказванията на Гутереш в поддръжка на напъните на МААЕ да обезпечи достъп до станцията. Ако реакцията на генералния секретар беше „ разбираема през цялото време “, сегашните затруднения можеха да бъдат избегнати, защото, виждайки неговата „ уязвимост “, украинските военни нанасят все по-отчаяни удари по АЕЦ, възмущава се Захарова.

В същото време генералният шеф на МААЕ Рафаел Гроси има за цел да посети атомната електроцентрала и съветската страна е направила всичко належащо за сполучливото посещаване, напомни Захарова.

“Фактът, че интернационалната задача не се състоя, е напълно на съвестта на Киев “, добави представителят на съветското Министерство на външните работи. Упоритото отвращение на Киев да допусне идването на инспектори е пояснение за скрит план, изяснява Анпилогов. „ Както неотдавна стана ясно, Киев е основал най-голямото вместилище за отработено нуклеарно гориво в тази централа и МААЕ към този момент изрази угриженост за това. Отработеното нуклеарно гориво е идеална суровина за " мръсна " атомна бомба. Инспекторите на МААЕ, пристигайки на площадката в Енергодар, могат да открият несъответствия сред отчетите, които постоянно са получавали от Киев преди, и действителната картина, т.е. действителното положение на нещата на индустриалната площадка, където се съхранява ОЯГ. Тази версия дава единственото рационално пояснение за какво Украйна обстрелва личната си атомна централа “, споделя Анпилогов.

Колкото до изказванията на Зеленски, че съветската войска стреля сама по себе си, тази легенда въобще не е нова. В продължение на 8 години в Донбас чуваме уверения, че самите опълченци обстрелват Донецк, т.е. кварталите, където живеят техните фамилии и деца “, спомня си специалистът. Анпилогов е уверен, че по този начин Зеленски ще си играе с времето до последния миг, като попречи на инспекторите на МААЕ да стигнат до Енергодар.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР