От петък, 14 октомври, във Варна започва Международния кино-литературен фестивал

...
От петък, 14 октомври, във Варна започва Международния кино-литературен фестивал
Коментари Харесай

CineLibri Варна започва с документален филм, посветен на аниматора Теодор Ушев

От петък, 14 октомври, във Варна стартира Международния кино-литературен фестивал " Синелибри " т, отдаден на връзката на киното с литературата.

18 кино лентата са включени в програмата на осмото издание на фестивала, който във Варна ще се организира от 14 до 30 октомври под мотото „ Преоткритото време “, напомня Moreto.net.

Фестивалът стартира с документален филм, отдаден на аниматора Теодор Ушев , който тази година осъществя първия си пълнометражен игрален филм - φ1.618, акомодация по разказ на Владислав Тодоров. През 2017 година създателят беше номиниран за „ Оскар “ за късометражния анимационен филм „ Сляпата Вайша “ по едноименния роман на Георги Господинов. Селектиран за присъединяване във фестивала на новото кино в Монреал, филмът „ Теодор Ушев: Невидими връзки “ ще даде старт на Синелибри в морската столица на 14 октомври, петък, от 19:00 ч. в наличието на режисьора Борислав Колев.

ТЕОДОР УШЕВ: НЕВИДИМИ ВРЪЗКИ - България, Канада, 2022, 78 мин.

Жанр: документален

Режисьор: Борислав Колев

Сценарист: Мария Ландова

В функциите: Теодор Ушев

Език: български

Световноизвестният създател на анимационно кино и образен актьор Теодор Ушев в странствуване през времето и пространството: от знаковата 1968-а, в която е роден, до наши дни; от родния му Кюстендил до космополитния Монреал; от очите на красива циркова актриса до едни секрети надписи, които мистериозно изплуват в нощна София; от първия му училищен анимационен филм до номинацията за „ Оскар “, извоюваните най-престижни фестивални награди и избора му за най-влиятелен аниматор в света през първите две десетилетия на XXI век.

Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР