От пазарна гледна точка най-доброто вино е продаденото. В това

...
От пазарна гледна точка най-доброто вино е продаденото. В това
Коментари Харесай

„Вила Ямбол“ – между традициите и промяната

От пазарна позиция най-хубавото вино е продаденото. В това отношение производителят с обичаи от 1924 година „ Вила Ямбол “ има с какво да се похвали. Тяхната едноименна марка е измежду водачите по продажби. Нещо повече – Villa Yambol е измежду най-продаваните виновност в България.

Но за екипа на една от най-старите винарни у нас тези пазарни триумфи не са задоволителни. В последните пет година избата прави смела поръчка със серии в по-високите ценови класове като приема задачата да разпространява традициите на своя район. 
Наследство в бутилка
Връзката сред Ямбол и правенето на вино е доста антична, още от времето на траките там се е правили висококачествени питиета. Енолозите на “Вила Ямбол ” имат достойнството да вършат вино в район, отличен от античните траки като съвършен за вино. Те признават, че това за тях е отговорност и имат вяра, че виното е една от най-живите връзки сред традициите и съвремеността. Така се ражда концепцията за серията Kabilе по името на античния тракийски град Кабиле. Националният археологически резерват Кабиле е единствено на 5 км от „ Вила Ямбол “. Ще разпознаете марката Kabile още с етикета – на него е изобразена Кибела - тракийска богиня, наричана още Великата майка. С лансирането си преди шест години Kabile обра медалите и у нас, и на международни състезания. Последните оценки пристигнаха от интернационалния Concours Mondial de Bruxelles, където Kabile Сира, бе несъмнено за „ Най-доброто вино от България “, а малко по-рано Kabile Мерло Резерва добави Голям златен орден от Vinalies Internationales, проведен от Съюза на енолозите във Франция.

„ Високата оценка, която получаваме от интернационалните съдии за Kabile, е самопризнание, че вършим вкусни виновност на международно равнище, и по-важното – даваме опция консуматорът да пие доста първокласен артикул на доста добра цена “, споделя изпълнителният шеф на винарната Красимир Аврамов, който е уверен, че родното вино не отстъпва по качество на международните водачи. Според него то се ражда още на лозето, по тази причина във „ Вила Ямбол “ обръщат изключително внимание на лозовите масиви - близо 10 000 дка, които не са съсредоточени единствено в едно землище.
Вятърът на смяната


„ Да си огромен производител не значи, че не можеш да създадеш неповторими виновност за ценители. Дори бихме споделили, че е еднообразно мъчно да реализираш дребни партиди и да продаваш консистентно качество в огромни размери. Но без значение дали сътворяваме лимитирана серия или по-масови виновност, за нас най-съществен е усетът “, добавя Красимир Аврамов. Доказателство за това е лимитираната серия на „ Вила Ямбол “ Vineyards Selection – тероарни виновност, които се оферират единствено във висок клас заведения за хранене. Те са резултат от близо 10 години старания на екипа на „ Вила Ямбол “. Самият избор на масиви е извънредно акуратен. Взети са поради надолнище, слънцегреене, почви и даже посоката напразно – насочени са съгласно моряшкия ориентир Розата на ветровете - компас, който дефинира завъртането на въздушните течения, посоката и интензивността им.  Лимитираната серия се състои от три червени виновност, създадени от микрорайони – Тополица, Тенево и Болярово, едно бяло вино – от региона на Трояново, и две естествено пенливи виновност. Миналата година точно блендът от Мерло, Каберне Фран и Пти Вердо от Тенево бе класиран на пето място в класацията Divino Top 50 за най-хубави български виновност.

Професионализмът, стройната организация на работа и пазарно позициониране на „ Вила Ямбол “ приказват, че вятърът на смяната очевидно духа в вярната посока за тях.
Текстът е част от бр. 112 на сп. „ Икономика “. Публикува се в Economic.bg по силата на партньорско съглашение сред двете медии.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР