От Пазарджишката окръжна прокуратура са привлекли като обвиняем 51-годишния М.Д.

...
От Пазарджишката окръжна прокуратура са привлекли като обвиняем 51-годишния М.Д.
Коментари Харесай

Пазарджишки бизнесмен е опитал да присвои над 9 млн. лева от държавата

От Пазарджишката окръжна прокуратура са привлекли като обвинен 51-годишния М.Д. за това, че на 14 декември като ръководещ и представляващ комерсиално сдружение в София, като причинител , в съучастничество с 57-годишния В.Д ., като помощник , е направил опит да бъде получена от държавния бюджет неследваща се парична сума в изключително огромни размери – 9 668 160 лева , представляващ Данък добавена стойност за възобновяване . Това е станало посредством потребление по показан в Търговско дружество на НАП- София документ с погрешно наличие – информация декларация по Закона за Данък добавена стойност за възобновяване на данъчен заем в размер на 9 668 423 лева при автентичен в размер на 263 лв. .

Към документите е бил прибавен дневник за фиктивни покупки на сдружението за данъчен интервал от ноември 2022 г . Деянието е останало незавършено по независещи от волята на дееца аргументи, който съзнателно е бил улеснен от помагача, провел правенето на фактури с погрешно наличие за фиктивните доставки с адресат комерсиалното сдружение, ръководено от М.Д.

Престъплението е квалифицирано по член 256, ал.2, вр. ал.1, вр. член 18, ал.1, вр. член 20, ал.2 от Наказателния кодекс. М.Д. е правил комерсиална активност на територията на Пазарджик и други области .

По следственото дело са осъществени голям брой дейности по следствието – разпитани са очевидци, конфискувани са огромен размер материални доказателства – включително и документи за фиктивни покупко-продажби, назначени са експертизи и други Предстои да бъдат повдигнати обвинявания по отношение на други лица. Установено, че фиктивните покупко-продажби са осъществявани като продажби на трюфели и гъби.

Във връзка с откриване на незаконната скица на 21.02.2023 година са били осъществени 15 претърсвания , обиски и изземвания на територията на три области – Пазарджик , София и Хасково . В интервенцията са взели присъединяване чиновници на Главна дирекция „ Национална полиция “ и на ДАНС. Събират се доказателства и за съпричастност към незаконната активност и на други лица.

Обвиняемият М.Д. е арестуван за период до 72 часа с разпореждане на наблюдаващия прокурор. Предстои Окръжната прокуратура в Пазарджик да внесе искане в съда за взимане на мярка за неотклонение „ задържане под стража “ по отношение на него.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР