От първоначалния дизайн до окончателното производство. Посетихме централата на Hot

...
От първоначалния дизайн до окончателното производство. Посетихме централата на Hot
Коментари Харесай

Как се правят количките Hot Wheels: Поглед отвътре

От първичния дизайн до окончателното произвеждане. Посетихме централата на Hot Wheels в Лос Анджелис, с цел да забележим по какъв начин се създават обичаните американски умалени и освен модели коли. Материалът е дело на авто деец от колектив мотор1. 

В задната част на дизайнерския център на Mattel в Лос Анджелис има страшилище. Това е двуметров гущер, който яде Hot Wheels, до момента в който се търкаля, съхранявайки ги в корема си. Когато се изправи, чудовището реве като Годзила и се трансформира в рампа. От нея можете да изстреляте обичаните си автомобилни икони в мащаб 1:64. Това е играчка с епични размери, на светлинни години по-напреднала от комплектите Hot Wheels, които имах като дете.

Нарича се Hot Wheels City Transforming T-Rex Ultimate Hauler и Пол Шмид, основен водещ дизайнер на автомобилни артикули на Mattel, явно се гордее със комплицирания ѝ дизайн.

Разликата

„ Това, което вършим тук, е друго от всички останали. В която и да е област на дизайна. Не става въпрос единствено за изобразяване на красиви картинки, както можете да видите от тези комплекти, тъй като има доста осъществяване, доста математика, доста инженерство, доста геометрия “, сподели той.

Това е единствено един от аспектите на това, което трансформира Hot Wheels в една от най-популярните играчки в света. Продаващи се в милиарди бройки. Ако четете това, има огромна възможност да сте имали един от тези милиарди. Ако екипът на Hot Wheels в Mattel си свърши работата, в бъдеще ще имате още. Като деца тук бръмчахме на matchbox и това беше върхът на сладоледа (бел. пр.).

Но чудили ли сте се в миналото какво е належащо, с цел да се направи едно от чудесата в мащаб 1:64? Наскоро имах цялостна обиколка в дизайнерския център на Mattel в Лос Анджелис. Въпреки че процесът на Hot Wheels не е единствено развлечение и игри, сигурно не липсва игра, обвързвана с стартирането на тези икони на четири колела на пазара всяка година.

История

Hot Wheels е най-големият триумф на Mattel сега, само че не е първият на компанията. Елиът и Рут Хендлър основават компанията през 1945 година Те стартират с мебели за кукленски къщички, направени от отпадъчен материал.

През 1953 година компанията пуска на пазара първия си автомобил-играчка. Тя се „ Мечтаната кола “, само че това е по-голяма, по-традиционна играчка. Малките, евтини машини в мащаб 1:64 се появяват едвам през 1968 година Основателят Елиът Хендлър провокира своите дизайнери да измислят нещо по-бързо и по-забавно от останалите коли-играчки на пазара. Един от тези съперници е Matchbox, който започва 15 години по-рано.

Дизайнерите на Mattel работят с специалисти по материалите и дизайнери от автомобилната промишленост. Така съумяват да разработят първообраз на машина. Тя минава през бюрото на Хендлър толкоз бързо, че той възкликва: „ Това е комплект горещи колела “.

Името се е наложило. Все отново процесът на планиране е станал доста по-сложен.

Нива на направа

Когато мислим за Hot Wheels, множеството от нас се сещат за простите модели с пластмасова долна част, опаковани в картон. Днес обаче компанията има серия от линии, като се стартира от общоприетите оферти, най-разпространените играчки, които към момента костват към 1 $ всяка. Когато се купуват поотделно.

Оттам се минава към колите от сребърен клас. Те прибавят „ по-високо равнище на декориране и някои специфични колела “, съгласно Брайън Бенедикт. Той е основен основен дизайнер за колаборациите и партньорствата в Mattel. Терминът „ deco “ е на езика на играчките и значи украса. Има се поради багра и повсеместен дизайн.

Следващото равнище нагоре е това, което Бенедикт назовава „ премиум “ коли, които оферират още повече елементи. След това има равнище 1:43. Това са  „ feature “ коли – по-големи модели, които включват еднократни функционалности като “pull back ” мотори или ръмжащи мотори.

И най-после, има коли от серията Elite 64. Te остават правилни на размерите 1:64 на оригиналите, само че оферират доста повече елементи. Тези елементи са на цена от 20 или повече $ за брой.

Подразделения

Дизайнерите разделят нещата съгласно типа на автомобила (състезателни коли против 4х4, хот жанр против JDM и т.н.). Уверяват се, че са обхванати верните сегменти в верните продуктови категории. Понякога се водят диспути сред дизайнерите, до момента в който избират своите любимци.

В последна сметка всяка година те създават 50 нови модела и 400 нови „ деко “-та, като непрекъснато обновяват продуктовата гама.

„ Ние не повтаряме едно и също нещо още веднъж и още веднъж. Поддържаме 100 % прохлада “, споделя Бенедикт.

Процес на планиране

Независимо от линията или мащаба, процесът стартира по един и същи метод – с истинска идея. Напоследък някои от тези истински концепции идват от пълномащабен източник.


Обиколката на легендите. От 2018 година насам дизайнерите на Hot Wheels канят самостоятелни създатели да покажат най-смелите си творения. Всяка година избират по един любимец, който да бъде увековечен в мащаб 1:64.

Миналогодишният победител беше NA Miata, красиво персонализирана с киберпънк привкус. Тя притегли погледите (и сърцата) на дизайнерите на Hot Wheels. Тази година това беше необикновено свръхтехнологичен камион Ford от 1943 година

„ Това, което вършим тук, е друго от всички останали в която и да е област на дизайна. “

Но това е единствено един от 50-те напълно нови модела, които Hot Wheels показва всяка година. Останалите концепции за коли идват от разнообразни източници. Включително насоки от маркетинговия екип или хрумвания от дизайнерския екип.

Ако става въпрос за нова идея, първата стъпка е серия от двуизмерни скици. Aрт табла, сходни на тези, които се употребяват за пълноразмерни модели при производителите на коли. Докато на един пълноразмерен автомобил му трябват пет или шест години, с цел да се появи в дилърските центрове след първичната фаза на планиране, новият дизайн на Hot Wheels би трябвало да премине от първичните линейни чертежи до окачването му по рафтовете на магазините единствено за 18 месеца.

След като първичната идея е приключена, тя се пресъздава в три измерения. Тук нюансите и стилът би трябвало да се трансфорат в пълноценни съставни елементи. Те би трябвало да пасват един на различен, виртуално изваяни в цифрова глина, с цел да се сътвори 3D модел. Той от своя страна се изпраща на задграничните производители на Mattel за основаване на прототипи.

Но преди да срещнат ориста си с индустриалната преса за щамповане, множеството цифрови модели минават през вътрешната работилница за 3D щемпел на Mattel. Разположени в две стаи и голям брой машини, дизайнерите могат да получат ранни макети на машини, направени посредством разнообразни типове адитивно произвеждане.

Оборудване

Компанията разполага с всичко. От потребителски стереолитографски машини за бързо и на ниска цена основаване на прототипи до машини като Stratsys J850. Тя екструдира пълноцветни 3D модели, употребявайки гелообразен поддържащ материал, който би трябвало да се измие след привършване на печата. Някои от тези машини костват стотици хиляди долари. Mattel разполага с доста машини, които работят непрекъснато.

След като всичко наподобява добре, цифровите модели се изпращат в индустриалното дружество. Преди да се основат окончателните форми за всеобщо произвеждане, би трябвало да се преминат няколко кръга на прототипиране и утвърждения.

Но работата към момента не е свършена. В края на краищата, колите не са положителни, в случай че няма къде да се играе с тях.

Игрални комплекти

Домейнът на Пол Шмид е в задната част на постройката. Огромно пространство, затрупано с полусглобени комплекти за игра и безконечен ресурс от оранжеви релси.

Процесът на планиране на тези игрални комплекти е по-практичен. Отнема почти същите 18 месеца. Тези дизайни обаче са в по-голяма степен подчинени на мнението на маркетинговия екип, като се преценяват със желанията на пазара. Новите игрални комплекти нормално излизат на пазара напролет и есента. По-големите и по-скъпи комплекти се пускат в продажба по време на зимните празници.

Според Шмид дизайнерите тук са по-практични. Често стартират с макети от пенопласт. Те са първата спирка по по-сложния път към окончателното утвърждение и производството. Разходите са от огромно значение тук, като плановете би трябвало да се усъвършенстват и опростяват, с цел да се спестят стотинки.

Безопасността е друга съществена грижа. Шмид показва мощна пускова установка, която може да изпрати коли във въздуха, с цел да ударят цел. Но откакто задачата бъде изумена, клапата се подвига, с цел да блокира свободния полет на идващите коли. „ За да не удариш по-малкия си брат в главата “, сподели Шмид.

Но най-голямото нещо е да се увери, че комплектите работят, както са проектирани. Процес, който разчита на профилирано съоръжение, в това число камера с 30 000 фрагмента в секунда, с цел да улови точния миг, в който неприятно профилиран сектор от оранжевата писта провокира “преждевременно бягство ”.

Екипът употребява същата технология за 3D скулптуриране и принтиране за основаване на прототипи на части преди тези модели да бъдат изпратени за цялостно произвеждане.

Легенди

Неделното съревнование от Обиколката на легендите беше удивително. Паркингът пред дизайнерския център на Mattel беше изпълнен с персонализирани коли от всички вероятни описания, в това число доста, които мъчно бихте могли да категоризирате.

Тези невероятни коли бяха залети от хиляди почитатели от целия свят, доста от които няма да са задоволително възрастни, с цел да карат, до момента в който не мине много време от идващото десетилетие. Всички присъстващи се възхищаваха на показаното автомобилно творчество.

Съдиите избраха един автомобил от цялото това меле: FordTruss. Скот Робъртсън, началник на катедрата по дизайн в ArtCenter College of Design, проектира и построи този камион Ford от 1934 година Той е облицован с алуминиеви панели, изрязани с вода, в които има повече от няколко детайла, рефериращи към аеронавтиката. Неговият комплициран дизайн беше необикновен за гледане, както и 6,2-литровият LS3 с 430 коня под капака.

Сега FordTruss се изправя против други спечелили в Hot Wheels Legends Tour от целия свят. По-късно тази година ще бъде определен победител на Големия край. Аз ще се веселя за него. Това беше моят персонален избор на ревюто и защото не мога да взема същинската със себе си, уповавам се да сложа една дребна на рафта у дома.

В по-ранна версия на тази история беше посочено, че неделното събитие е финалът на Legends Tour. Всъщност това беше полуфинал, а спечелилият в огромния край ще бъде определен по-късно. Историята беше обновена, с цел да отрази това.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР