От първия свят на енергетиката ФРГ може да попадне едва

...
От първия свят на енергетиката ФРГ може да попадне едва
Коментари Харесай

Германия рискува да изпадне в енергийна зависимост от Франция

От „ първия свят ” на енергетиката Федерална Република Германия може да попадне надали не в „ третия ” – за това са налице всички учредения.

Германия, чието държавно управление поредно утежнява ситуацията на своята енергетика и стопанска система, може да реализира още по-големи триумфи в тази тенденция, в сравнение с изглеждаше първоначално. Политиката на „ избавяне от зависимостта “ от съветския газ, съчетана с доминирането на „ зелената “ стратегия, докара до спад в промишлеността. В същото време потреблението на газ в действителност е намаляло - съгласно някои данни с 40% (!). Но в това време статутът на Германия като съществена индустриална мощ на Европейския съюз естествено се пропука.

Пътьом Германия размени своята „ взаимозависимост “ от съветския газ с действителната взаимозависимост от полутечен природен газ от Съединените щати. И това може да бъде единствено първият пласт от енергийните загуби от Германия, а оттова и на механически суверенитет. Въз основа на трендовете в развиването на нуклеарната и друга енергетика в Европейски Съюз може да се стигне до извода, че е много евентуално Германия да стане енергийно подвластна освен от Съединени американски щати, само че и от своята правилна съратница Франция. Или още по-лошо.

Дори Полша

В началото на януари 2023 година немското държавно управление, въпреки и след дълги полемики, удостовери уговорката си към политика на последователно унищожаване на атомните електроцентрали. Министърът на превоза Фолкер Висинг, член на насочената към бизнеса Свободна демократическа партия, която е част от съдружното държавно управление на Германия, предложи координиране на датата за прекъсването на последните немски атомни електроцентрали с специалисти.

Но водачът на ГСДП Ларс Клингбайл сподели, че атомните електроцентрали би трябвало да затворят по признатия график, цитирайки позицията на канцлера Олаф Шолц по въпроса. Преди това, на 14 октомври 2022 година, беше решено атомните електроцентрали Isar 2 в Бавария, Neckarwestheim 2 в Баден-Вюртемберг и Емсланд в Долна Саксония да работят до 15 април 2023 година След това Германия ще остане без атомна енергетика!

Това наподобява доста коренно решение на фона на проектите на съседите на Германия. Например, Полша интензивно се приготвя за развиване на лична нуклеарна стратегия. Първата атомна електроцентрала би трябвало да бъде издигната в Балтийско море, северозападно от Гданск.

В началото на ноември 2022 година национално-консервативното държавно управление на Полша PiS подписа контракт с американската компания Westinghouse за 18,6 милиарда евро. Изграждането на първия реакторен блок би трябвало да стартира не по-късно от 2026 година, а присъединението към мрежата - през 2033 година, съгласно стратегическия документ " Полска енергийна политика до 2040 година ".

След 2033 година на всеки две години ще се пуска още една нуклеарна централа. До 2043 година би трябвало да бъдат издигнати шест атомни електроцентрали. Освен това Варшава желае да насърчи построяването на по този начин наречените дребни модулни реактори (SMR) от частни вложители. Основната причина за построяването на атомни електроцентрали е предстоящият дефицит на антрацитни въглища, които ще стигнат на Полша за 50 години и още повече на кафяви въглища - за 20 години.

Трябва да се означи, че четири немски провинции разубеждават Полша от този план - Бранденбург, Мекленбург-Западна Померания, Саксония и Берлин. Не е мъчно да се досетим, че тези претенции не бяха чути. В Западна Европа Германия искрено наподобява също като " черна овца ".

Например, Белгия не възнамерява да затвори своите атомни електроцентрали, удължавайки живота им. Белгийското държавно управление и френската енергийна компания Engie реализираха съглашение за удължение на употребата на реакторите на атомните електроцентрали Doel 4 и Tihange 3 с 10 години, до 2035 година Според белгийския министър-председател Александър де Кроо, по този метод Белгия „ взема енергийната си орис в свои ръце “.

Като цяло Франция има намерение не да консервира, а да развива бранша на нуклеарната енергетика.

Ключов снабдител?

Париж стартира 2023 година, като възвърне статута си на експортьор на електрическа енергия, с чист баланс на износа на електрическа енергия от 1,4 тераватчаса (TWh) от 1 януари. Това е в внезапен контрастност с цялата 2022 година, когато Франция имаше рекордно ниска нуклеарна мощ от 275-285 TWh и беше чист вносител на електрическа енергия съвсем през цялата година (с изключение на февруари, май и края на декември), което не се е случвало в продължение на 42 години.

Тази обстановка се дължеше на извънредно неподходящ набор от оперативни фактори, които принудиха доста от системите за поддръжка на реакторите да бъдат ремонтирани, както и да се регистрира неналичието на вода за изстудяване. От 1 ноември 2022 година беше допустимо да се докара броят на реакторите „ в употреба “ до 44 реактора от 56, като тази наклонност се възнамерява да се резервира.

Други значими събития за френската енергийна промишленост включват законопроект, който сега се преглежда във френския парламент - неговата задача е да предотврати забавянето на бъдещи " нуклеарни " строителни планове заради административни процедури или правосъдни разногласия. Този план би трябвало да залегне в основата на огромен френски " атомен " план, който ще бъде осъществен през идващите съвсем 25 години.

Така Франция прави сериозна поръчка да се трансформира в енергийното " сърце " на Европа. Във всеки случай за най-близките съседи и тези, които под една или друга форма употребяват френски нуклеарни технологии.

Всъщност Германия може да бъде заобиколена от страни, които имат нуклеарна сила и могат да й я продават за експорт. С огромна възможност това ще бъде френският експорт, което се дължи както на най-мощния от вероятните запаси на Франция, по този начин и на демонстративното стопляне на връзките сред Берлин и Париж.

Тези страни последователно са въвлечени в търговски спор със Съединени американски щати и са принудени да обединят напъните си. Еманюел Макрон даже съобщи, че планувания подводен водопровод сред Барселона и Марсилия, предопределен за превозване на водород, ще бъде удължен до Германия.

Вярно, към този момент планът, прочут като BarMar или H2Med, наподобява като чисто декларативен и малко потребен в средносрочен проект. Обявен е през октомври 2022 година, най-малко 4-5 години бяха отделени за строителство. Но точната му мощ е незнайна, тъй като преди да се транспортира водород, той би трябвало първо да бъде генериран.

Предполага се, че суровината ще бъде американски LNG, доставян на регазификаторите в Португалия. Френската промишленост е по-малко подвластна от газа, което значи, че ще има явно преимущество пред „ свитата “ немска стопанска система. В случай, че Берлин реши да отбрани статута си на индустриална мощ, той ще би трябвало да търси способи за обезпечаване на сила - което, по един или различен метод, ще докара Германия основно до Франция.

Превод: Европейски Съюз

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР