От първия ден на Новата година и въвеждането на еврото

...
От първия ден на Новата година и въвеждането на еврото
Коментари Харесай

Ценови шок с еврото в Хърватия

От първия ден на Новата година и въвеждането на еврото като публична валута в Хърватия в страната очевидно се покачиха цените на артикули и услуги, оповестяват хърватските медии.

Новинарският портал оповестява, че в разнообразни интернет конгреси доста консуматори показват недоволството си от нарастването на цените и го поддържат с съответни образци. Социалните мрежи са цялостни с образци за многочислени нараствания на цените след въвеждането на еврото, без значение дали става въпрос за магазини, фризьорски услуги или такси за паркиране.

Министърът на стопанската система опцията за предприемане на държавни ограничения против бранша на търговията на дребно. Ваканционната дестинация, която е известна и измежду българите, размени националната валута куна с евро от 1 януари.

Успоредно с това страната на Адриатическо море, чиято стопанска система е мощно подвластна от задграничните туристи, се причисли към Шенгенската зона, в която няма граничен надзор и разрешава по-лесно пътешестване из Европа. Еврото и куната могат да се употребяват редом до 14 януари.

Обменният курс е закрепен на равнище от 7,5345 куни за едно евро. Филипович нападна бранша на търговията на дребно.

" Те подвигат цените месец след месец, а в този момент, в обстановката с еврото, подвигат цените и се пробват да заблудят жителите ",каза той пред публицисти.

Но няма да съумеят, сигурен е той. Според него държавното управление има задоволително благоприятни условия за отбрана на потребителите.

" От черни описи до ценови ограничавания всичко е на масата ", споделя Филипович.

По-рано министърът се срещна с представители на комерсиалните вериги, с цел да разиска въпроса за нарастването на цените.Медиите оповестяват, че в някои пекарни като " Млинар " по-високите цени са ясно забележими, тъй че кроасан, който е коствал шест куни (80 евроцента), в този момент коства едно евро и 10 цента.

Обикновеният бял самун е поскъпнал с 31 липи и в този момент коства 90 евроцента.Цените са по-високи и на пазарите. Килограм портокали е коствал 13 куни (1,75 евро), а в този момент цената се е повишила с към две куни и седем липи, т.е. кг коства две евро.

Картофите са били на цена сред три и.пет куни за кг до момента, а в този момент кг е към шест куни и 78 липи, до момента в който за кг лук, вместо предходните шест куни, би трябвало да се отделят куна и 53 липи повече. Кафето еспресо, което преди въвеждането на еврото е било шест куни (80 евроцента), в този момент коства 93 цента, което значи нарастване на цената с съвсем цяла куна, оповестява хърватският портал Директно.

Паркирането на коли в Загреб също нарастна, тъй че час в първа зона коства 12 куни и 60 липи (1,6 евро), с 60 цента повече. Втората зона е с 27 липи по-скъпа и възлиза на пет куни и 27 липи, или 70 цента. Трета зона е по-скъпа с 26 липи. В бензиностанциите на Петрол бензинът нарастна с 39 липи, а дизелът с 24 липи.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР