От първи януари отпада отстъпката от 25 ст. за литър

...
От първи януари отпада отстъпката от 25 ст. за литър
Коментари Харесай

Горивата са поевтинели с 5% до 7% заради отстъпката от 25 ст. на литър


От първи януари отпада отстъпката от 25 ст. за литър гориво за водачите. Какви са цените на горивата и какъв брой трайна е наклонността за поевтиняване след пика през лятото?

Ето какво демонстрира моментната картина. Литър бензин се търгува по бензиностанциите от 2,47 до 3,22 лева Дизелът също отбелязва поевтиняване и сега е сред 2.83 и 3.48 лева Траен спад има и при пропан-бутанът - цените в този момент са от 99 ст. до 1,32 лева

За последната година бензинът е поскъпнал с 38 ст. за литър, а дизелът със 74 ст., като и при двата типа горива въпреки всичко наклонността е за поевтиняване. Как обаче търговци и клиенти посрещат отпадането на отстъпката?

Милка Василева всеки ден би трябвало да кара брачна половинка си на профилактични прегледи. Отпадането на мярката ще се отрази на бюджета им, без значение от поевтиняването.

„ Цените на горивата ли? А на питателните артикули? Задължително е да останат тези 25 ст., без значение от цените на горивото. Не може без тази помощ, мъчно ще бъде “, споделя Милка.

Търговците чакат горивата да се задържат на сегашните стойности или да спаднат още малко. А откогато стана ясно, че отстъпката от 25 ст. на литър стопира в края на месеца виждат, че работата им скача.

„ Зареждаме с към 20% повече от една седмица насам. Януари и февруари са доста слаби месеци и търсенето е по-малко от предлагането, тъй че допускам ще забележим цени още по-надолу “, изяснява Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на търговците и вносителите на горива.

От въвеждането на отстъпката до момента горивата са поевтинели с 5% до 7%. Предстои да стане ясно дали ембаргото върху съветски нефт за Европа ще се отрази.

„ Това, което ни обезпечава дерогацията е това, че ние ще имаме наличност най-много на дизел, само че и на всички типове горива, нещо, което ще е проблем за Европа. В Германия, Австрия и други европейски страни се чака да има дефицит на дизелово гориво след влизане на глобата Но за България, смятам че до момента в който има дерогация и комбината в Бургас работи няма да имаме проблем с доставките на горивата, което не е малко. На цени, които са най-хубави в целия Европейски Съюз “, изяснява Светослав Бенчев.

Прогнозите на специалистите още са, че по коледните празници, когато всекидневно се пътува повече, цените ще тръгнат още малко надолу.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР