От първи януари догодина трябва да заработи системата за електронни

...
От първи януари догодина трябва да заработи системата за електронни
Коментари Харесай

Електронните винетки влизат в сила от 1 януари догодина

От първи януари следващата година би трябвало да проработи системата за електронни винетки и контролът по пътищата към този момент ще е автоматизиран. Това заяви новият началник на Агенция " Пътна инфраструктура " Светослав Глосов през вчерашния ден пред bTV. Данните за леките коли и платените пътни такси ще бъдат въведени в електронната система, а контролните рамки и контролиращите камери ще записват дали колата е изрядна.

Електронната винетка няма да се лепи на никое място. Вместо това при заплащане автомобилът ще се вкарва в системата, а откакто мине под рамката, незабавно излиза наяве дали има нарушаване, изясни Глосов.

От първи януари следващата година би трябвало да проработи системата за електронни винетки и контролът по пътищата към този момент ще е автоматизиран. Това заяви новият началник на Агенция " Пътна инфраструктура " Светослав Глосов през вчерашния ден пред bTV.

Данните за леките коли и платените пътни такси ще бъдат въведени в електронната система, а контролните рамки и контролиращите камери ще записват дали колата е изрядна. Електронната винетка няма да се лепи на никое място. Вместо това при заплащане автомобилът ще се вкарва в системата, а откакто мине под рамката, незабавно излиза наяве дали има нарушаване, изясни Глосов. Електронните винетки стават факт от 1 януари 2019 година, а тол системата - от април - май От 1 януари 2019 година ще имаме електронни винетки, а от април – май същата година – тол система. 

Хартиените винетки, които изтичат следващата година, ще продължат да важат до края на техния период. От тази година те важат за 12 месеца от датата, когато са били купени, която може да е и в средата на годината. Така за прочут интервал от време ще важат две системи за платените пътни такси. На компанията реализатор на новата система ще бъдат подадени данни за всички коли с хартиени винетки, разяснява Глосов. Той въпреки всичко призна, че може да има неточности.

Така и изрядни водачи биха могли да бъдат спирани като извършители. От средата на 2019 година ще проработи и тол системата за тежкотоварните коли, които също ще се таксуват електронно. Работата по построяването й се движи по графика, който е дал изпълнителят. Тръгне ли в планувания период, системата ще се изплати за 2-3 години, добави Глосов.

След голям брой обжалвания на процедурата по избиране на реализатор договорът за планиране, създаване и въвеждане на тол системата беше подписан при започване на тази година. Избран бе Консорциум " КАПШ ТРАФИК СОЛЮШЪНС ". Договорът е за към 150 млн. лв. без Данък добавена стойност, а срокът за осъществяване е 19 месеца. Тол системата ще бъде на база на изминато разстояние за камионите и на база време за леките коли.

В края на април тази година стана ясно, че с решение на държавното управление АПИ още веднъж ще наеме съветник по внедряване на тол системата и това ще е Световната банка. Тя би трябвало да съветва проектирането на системата, таксуването, графици и отчети за изпитване и експериментиране, както и обзор на цялата техническа документи. През 2015 година за съвсем същата консултантска услуга организацията още веднъж нае Световната банка, за което заплати 1.4 млн. лева от стратегия " Транспорт " 2007 - 2013 г. 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР