От първата поява на общата валута в Европа изминаха две

...
От първата поява на общата валута в Европа изминаха две
Коментари Харесай

20 години след еврото: Европейците все още кътат милиарди в стара валута

От първата поява на общата валута в Европа изминаха две десетилетия, само че все пак милиарди деноминирани в изоставени национални валути остават в битие, написа Bloomberg.

Общата стойност на банкнотите и монетите, които могат да бъдат обменени в централните банки, доближава €8,5 милиарда, съгласно калкулации на организацията. Колко тъкмо ще бъдат обменени остава неразбираемо - както и аргументите за какво това не се е случило до момента.

Възможните пояснения включват забравени спестявания под матраците до запазването на банкноти и монети като мемоари за една отминала ера. Знае се обаче, че огромна част от тях (общо €6,3 млрд.) се намират в Германия, където кешът резервира своята известност, а централната банка споделя, че ще обменя дойчемарките за неустановен интервал в бъдеще.

Други страни не са толкоз търпеливи: Франция, Испания и Италия стопираха да обменят старите пари. Португалия към този момент спря да приема монети, а от февруари няма да се одобряват и банкноти.

Еврото пристигна на бял свят на 1 януари 2002 година и в началото се използваше в 12 страни.

Сега Европейската централна банка има проект за нов дизайн на банкнотите - а може би и на цифрово евро до края на десетилетието.
 Евро банкнотите ще имат нов образ от 2024 година Всеки ще може да даде мнение
Евро банкнотите ще имат нов образ от 2024 година Всеки ще може да даде мнение

Темата е политически чувствителна
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР