От партия Възраждане“ ще внесат официално запитване до Конституционния съд,

...
От партия Възраждане“ ще внесат официално запитване до Конституционния съд,
Коментари Харесай

„Възраждане“ внася запитване до КС, НС отказва да проведе референдум

От партия „ Възраждане “ ще внесат публично питане до Конституционния съд, в което упорстват за бързо изговаряне по тяхна тъжба. В коридорите на Народното събрание Костадин Костадинов посочи, че са минали повечеот 4 месеца от внасянето на тъжба поради решението на Народното събрание да отхвърли провеждането на референдума.

Костадинов посочи, че няма краен период, в който съдът да се произнесе, само че нормалните периоди за изговаряне са 3 месеца. Според него това стартира да наподобява на прикрит отвод от правораздаване.

За смяна в условията за осъществяване на референдуми, упорстват иот " ИТН ". От партията на Слави Трифонов желаят да бъде облекчена процедурата за събиране на подписи и да отпадне условието за най-малък брой участници в гласуването, с цел да бъде признат референдума. Предложенията им обаче не бяха подкрепени в пленарна зала и бяха отхвърлени още на първо четене.

От " ИТН " оферират законодателни промени, които имат за цел да облекчат процедурата за национални допитвания, като се понижи броя на нужните подписи за образуване на референдум на половина и се усили срокът за тяхното събиране. Настояват и за отпадане на условието за най-малък брой дали своят вот на референдума, с цел да бъде той зачетен.

Според Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС условията за осъществяване на референдум би трябвало да останат високи, тъй като множеството от въпросите, подлагани на референдум до момента, в действителност разрушават политическата и парламентарната система.

Даниела Божинова от ПП-ДБ посочи, че анализите на страни, в които референдуми се употребяват постоянно, демонстрират редица изгоди от потреблението на допитвания до жителите.

Въпреки изказаните причини, предложенията на " ИТН " получиха поддръжка единствено от " Възраждане " и Българска социалистическа партия и не съумяха да преминат към второ четене.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР