От парламентарната трибуна в деня на сформирането на 46-ото Народно

...
Коментари Харесай

Новият парламент: Какво се разбра в първия ден

От парламентарната естрада в деня на сформирането на 46-ото Народно заседание водачите на шестте политически обединения приканиха за разговор, само че бяха разменени и остри рецензии, които демонстрираха главните линии на разделяне сред тях.

След програмните заявления в първия ден на Народното събрание могат да се създадат няколко извода, значими за това дали и какво държавно управление може да бъде образувано:

" ИТН " ще се опита да стартира диалози с " Демократична България " и обединенията към Мая Манолова Българска социалистическа партия наподобява също подготвена на диалози, или най-малкото не желае борба с тези три партии, и това обрисува вероятния формат на последващо болшинство Съдебната промяна е припознат приоритет от всички, само че има нюанси в разбиранията на другите партии за това какво би трябвало да се направи ГЕРБ и Движение за права и свободи към този момент, най-малко на база обществените заявления имат дребен късмет за въздействие върху възможното болшинство.

В доста връзки откриването на новия парламент подсети първия ден от предходното и просъществувало малко 45-о Народно събрание. Заседанието се водеше от Мика Зайкова от " ИТН ", за ръководител и на новия парламент беше определена Ива Митева, също от партията на Слави Трифонов. Този път обаче президентът Румен Радев, който присъстваше в залата, не направи послание към депутатите.

Както и тогава, остава неразбираем най-важният въпрос - ще може ли новият парламент да излъчи постоянно държавно управление. Това ще зависи от намирането на консенсус най-малко по част от оповестените от парламентарните сили цели.

Подготовката за нова вълна от коронавирус, проблемите на опазването на здравето, пенсионната промяна и положението на правосъдната система участваха в изявленията на водачите на четирите от обединенията, от които се чака да реализират единодушие по основни задания за работата и на Народното събрание, и на бъдещото държавно управление, а точно " ИТН ", " Демократична България ", Българска социалистическа партия и обединението към платформата на Мая Манолова, която към този момент е с ново име - " Изправи се, БГ! Ние идваме ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР