От осигуряването на подслон и храна за най-ранните ни предци

...
От осигуряването на подслон и храна за най-ранните ни предци
Коментари Харесай

НАСА и JAXA ще изстрелят базиран на дърво сателит през 2024 година

От обезпечаването на заслон и храна за най-ранните ни предшественици до подпомагането на градежа на корабите, които разрешават на хората да пътуват и търгуват по света, животът на Земята би бил доста друг без дърветата.

И ще бъде, в случай че продължаваме да ги изсичаме безсистемно, само че това е тематика за различен материал.

Сега дърветата могат да трансформират и живота в космоса. 

НАСА и Японската организация за аерокосмически проучвания (Jaxa), дружно с университета в Киото, възнамеряват да изстрелят в орбита през идната година сателит въз основата на дърво, прочут като LignoSat.

Новината идва, откакто тестванията на екипа на Международната галактическа станция (МКС) демонстрираха, че той е извънредно устойчив в суровата среда отвън нашата атмосфера.

По-ранни проучвания на Земята демонстрираха способността на дървесината да устоя на големите температурни съмнения, следени в космоса. 

Демонстрираха едва утежняване на качеството в условия, близки до вакуумните, сред -150 и 150 градуса Целзий.

Последният стадий включваше излагане на три разнообразни дървесни проби на интензивните галактически лъчи и рисковите слънчеви частици, които ще ги бомбардират в орбита. Въпреки че бяха оставени отвън МКС в продължение на 290 дни, пробите не демонстрираха разложение или деформации – напукване, деформиране, лющене или увреждане на повърхността.

Освен това, когато бъдещите спътници на дървена основа паднат назад на Земята, дървото елементарно ще изгори в горните пластове на атмосферата – без нездравословни странични артикули и без риск да оцелее при повторното влизане в атмосферата. Нещо, което сега  съставлява риск за намиращите се под слизащия сателит.

А кои дървета са определени за тази задача?

След проучванията на МКС LignoSat евентуално ще употребява дървото хуноки или магнолия – локален тип, прочут също като японско краставично дърво. Със сива кора и огромни листа, то създава дълги, яркорозови плодове, покрити с меки бодли.

Коджи Мурата от лабораторията за планиране на биоматериали в университета в Киото съобщи: 

Способността на дървесината да устоя на симулирани условия на ниска околоземна орбита (LEO) ни изуми.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР