От осем години насам КФП за февруари е на дефицит

...
От осем години насам КФП за февруари е на дефицит
Коментари Харесай

МФ: Бюджетът се влошава с близо 1 млрд. лв., дефицитът може да е над 3%


От осем години насам КФП за февруари е на недостиг в размер на 250 млн. лв., регистрира Министерство на финансите

На база на предварителни данни и оценки се чака бюджетното салдо по консолидираната фискална стратегия (КФП) към края на месец февруари 2023 година да бъде недостиг в размер на 250 млн. лева (0,1 % от прогнозния БВП). За съпоставяне, за първите два месеца на 2022 година бе регистриран остатък в размер на 713,3 млн. лева, което значи, че на годишна база бюджетното салдо за интервала се утежнява с към 1 милиарда лева Данните демонстрират още, че за първи път след 2015 година към края на месец февруари е образуван недостиг по консолидираната фискална стратегия, показват от финансовото ведомство, оповестява „ “.

Според доклада има съществено нарастване на разноските. Най-голямо е в това в перото за пенсии, което се увеличава  над 700 млн. лева Значителен растеж има и в частта на разноските за дотации (с към 680 млн. лева.), разноските за прехрана (с към 400 млн. лева.), разноските за личен състав (с близо 400 млн. лева.), и други.

„ Ръстът на разноските се дължи на влезнали в действие нормативни актове, в това число промени в пенсионната сфера, настоящи стратегии за погашение на обезщетения на потребителите на електрическа сила, разплащане на отговорности по бюджета на Министерство на регионалното развитие, влезнали в действие увеличени размери на възнагражденията в редица администрации и други “, изясняват от МФ.

От ведомството на Росица Велкова изясняват още, че макар че приходите, помощите и даренията по КФП нарастват по отношение на същия интервал на миналата година с към 1,3 милиарда лева изпреварващият растеж на разноските (с към 2,3 милиарда лева.) води до утежняване на бюджетното салдо.

„ Възможно да възникне риск от образуване на несъразмерен недостиг над референтната стойност от 3 на 100 от прогнозния Брутният вътрешен продукт по Пакта за непоклатимост и напредък, главен индикатор в подтекста на напъните за присъединение на България към еврозоната “, предвиждат още от Министерство на финансите.

От ведомството показват още, че това постанова при разискването и приемането на Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 година да бъдат разисквани и признати ограничения както в разходната част на бюджета, по този начин и за укрепване на приходите, с оглед да бъдат финансирани разноските по настоящото законодателство при опазване на устойчивостта на обществените финанси и съблюдаване на настоящите фискални правила в Закона за обществените финанси.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР