От организацията За Земята“ обвиниха правителството и Европейската комисия /ЕК/,

...
От организацията За Земята“ обвиниха правителството и Европейската комисия /ЕК/,
Коментари Харесай

„За Земята“ обвиниха ЕК и кабинета, че обсъждат на тъмно скоростен път през Кресненското дефиле или магистрала извън него

От организацията „ За Земята “ упрекнаха държавното управление и Европейската комисия /ЕК/, че през днешния ден ще разискват на мрачно дали да се игради скоростен път от 80 километра в час или автомагистрала отвън Кресненското дефиле

Участници от страна на Европейската комисия са комисарят на Главна дирекция Регионално развиване Елиза Ферейра , както и министрите на Министерство на районното развиване и Министерство на екологията и водите. Въпреки значимостта на тематиката, няма обществена информация за тази среща , разкриха от екологичната организация. 

Формалната причина за диалога е да се разиска дали е нужна нова екологичната оценка  преди започването на строителните работи, с цел да се търси метод за стабилно решение за довеждане докрай на автомагистралата отвън Кресненския пролом. Истинският въпрос е ще съблюдава ли България европейското законодателство и ще избегнем ли нови наказателни процедури, и връщане на европейски средства .

Коалиция „ Да спасим Кресненското дефиле “ упорства трасето на „ Струма “ да бъде изнесено отвън дефилето , с цел да може да бъдат изпълнени условията за автомагистрала, планът за скоростен път е компромис със сигурността и голямо отчаяние на фона на голямото забавяне, по виновност на предходните държавни управления.

Екологичното министерство все още не съблюдава поставените още през 2019 година претенции на Европейската комисия за нова екологична оценка, нито адресира рекомендациите, които откриха редица нарушавания. Вместо това, на 14 ноември Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов подписа документ, с който даде благословията си за унищожаването на Кресненския пролом . С това той валидира екологичната оценка от 2017 година, която планува правата през дефилето в посока София – Кулата да бъде скоростен път с ограничаване 80 км /ч.

В документа се споделя: „ Пътният възел е детайл от капиталовото предложение, утвърдено с Решение по Оценка на въздействието върху околната среда 3-3/2017 година “ , което планува правата да е скоростен път и да минава през дефилето.

С това Министър Попов признава, че пътният възел на юг от град Кресна, който беше стартират през месец май 2023 година и издигнат на фона на протестиращи локални жители, рафтъри и природозащитници, действително предопределя маршрута на автомагистралата , в контраст с изказванията на тогавашния Министър на районното развиване Шишков.

Въпреки упованията, че ще търси решение за извеждане на цялата автомагистрала отвън Кресненския пролом, на 24 ноември в Министерството на районното развиване бе показано и задание за обход на скоростния път през Кресненския пролом , вместо автомагистрала , която го заобикаля. Така бихме имали две прави в едната посока — през пролома и отвън него, като нито една не е автомагистрала.

На свиканата среща в Министерството на районното развиване и благоустройство, на която работна група трябваше да разиска социално-икономическите резултати от автомагистрала „ Струма “, представители на локалната общественост, Неправителствени организации и даже кметовете на засегнатите общини с изненада откриха новата концепция на Министерство на регионалното развитие .

Коалиция „ Да спасим Кресненското дефиле “ изпрати публично писмо с искане за включване в срещата като представител на заинтригувана страна, до момента в който нейни представители вземат участие в годишната среща на секретариата на Бернската спогодба в Страсбург, където също се водят значими диспути.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР