От организацията отбелязват, че въпреки че е най-старата запазена сграда

...
От организацията отбелязват, че въпреки че е най-старата запазена сграда
Коментари Харесай

”Спаси София”: Най-старата запазена сграда в столицата - ротондата ”Св. Георги” - е в окаяно състояние

От организацията означават, че макар че е най-старата непокътната постройка в София, цялата зона към нея е в окаяно положение. Борис Бонев сигнализира, че не се поставят задоволително старания да се опази постройката.

 

От " Спаси София " показаха своите терзания по отношение на положението на обекта, чиито археологическите остатъци се унищожават, а заобикалящата го среда е оставена без поддръжка, облагородяване и стандартизиране на всичко към него. Арх. Иван Караджов отбелязва, че Ротондата е извънредно скъпа археология, която би трябвало да бъде непокътната за идните генерации.

 

Проблемите са голям брой, само че водещите касаят напредването към Ротондата. Заради паркираните коли пешеходната настилка е разрушена, като в избрани сектори е пропаднала и рискова. Неприветливият тип на заобикалящите я здания, които се населяват от едни от най-важните институции в страната, също спомага за това ротонда " Св. Георги " да не е измежду мечтаните туристически дестинация в столицата, подчертават от Спаси София.

 

Лидерът на организацията Борис Бонев прикани да се сформира спешен проект за запазване на археологическите разкопки, както и избуялата растителност да бъде почистена. Според него е значимо и да бъде направен и ландшафтен план, който да се погрижи за цялостното оформление на мястото и всичко да бъде реновирано и стандартизирано по задание.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР