От ОПЕК очакват до 2040г. електрическите автомобили да достигнат 266млн.

...
От ОПЕК очакват до 2040г. електрическите автомобили да достигнат 266млн.
Коментари Харесай

ОПЕК призна заплахата от електрическите автомобили

От ОПЕК чакат до 2040г. електрическите коли да доближат 266млн.

Още по тематиката
Това е първата огромна стъпка на Shell на пазара на различни горива

Шведската компания става първата в бранша, която се отхвърля от мотора с вътрешно горене

Според Boston Consulting Group до 2030 година споделеният транспорт и безпилотните коли ще способстват за близо 1/4 от всички изминати километри в Съединени американски щати

Daimler стартира построяването на цех за литиево-йонни пакети

Световното търсене на нефт ще бъде наранено от все по-масовото нахлуване на електрическите коли в всекидневието. До 2040 година петролната промишленост ще доставя с 8 млн. барела по-малко дневно, количество еквивалентно на настоящото произвеждане на Иран и Ирак, оповестява Bloomberg.

Според изследване на Bloomberg New Energy Finance (BNEF), поделение на осведомителната организация, което е измежду водещите анализатори в региона на енергетиката, петролният отрасъл възприема все по-сериозно опасността от навлизането на електрическите коли. BNEF акцентира, че от ОПЕК умножиха по пет прогнозата си за продажбите на електрически коли до 2040 година, а Exxon Mobil към този момент няколко следващи години трансформира своята визия за бъдещето.

Очакванията се разминават

Нарастващото търсене на електрически коли слага на напред във времето въпроса за бъдещето на промишлеността с изкопаемите горива. Въпреки че съществуват немалки разминавания сред прогнозата на BNEF и тези на ОПЕК и Exxon, наклонността е анализаторските компании да усилват своите предвиждания. Според Колин МакКерахер, анализатор в BNEF, несъмнено е само, че макар сериозните разминавания в упованията на фирмите, броят на електрическите коли ще окаже съществено въздействие върху международния пазар на нефт.

Според BNEF близо една трета или 530 млн. коли ще работят на електричество до 2040 година, като МакКерахер енергийният анализатор чака дотогава те да са задминали по продажби колите, които работят на бензин и дизел. Очакванията на организацията обаче са доста по-високи от тези на фирмите. В прогнозата на ОПЕК, направена през 2016 година, електрическите коли в придвижване ще наброяват 266 млн. до 2040 година, нарастване от 220 млн. по отношение на прогнозата на интернационалната организация от 2015 година От своя страна Exxon е завишил упованията си до 100 млн. от 65 млн. през 2015 година Според BP електрическите коли до 2035 година ще са към 100 млн., което е нарастване от 40% по отношение на прогнозите на компанията от преди година.

Факторите

В момента единствено една дребна част от колите в международен мащаб употребяват електрическата енергия като сурогат на горивото, само че съвсем всички производители в сектора към този момент имат свои лични разработки на електрически коли, които ще бъдат пуснати на пазара. Това е и повода доста анализатори да имат вяра, че възприемането на колите на акумулатори ще се реализира с по-бързи темпове от предстоящото. Разбира се, фактори като държавната политика, софтуерния напредък и климатичните промени също ще окажат съществено въздействие върху скоростта, с която браншът ще се трансформира.

Въпреки че не е в техен интерес, прогнозите на петролните компании за навлизането на електрическите коли в всекидневието са по-оптимистични от тези на автомобилните производители. Според BNEF някои от най-големите производители в света плануват продажбите им на електрически коли да доближат едвам 6 млн. електрически автомобила до 2025 година и 8 млн. до 2030 година Други производители пък се пренасочват напълно към производството на електрическите коли като да вземем за пример Volvo, които са си сложили за цел да слагат електрически мотор във всяка от своите коли до 2019 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР