От около 25 протонни центъра в Европа само 5 са

...
От около 25 протонни центъра в Европа само 5 са
Коментари Харесай

Местният парламент единодушен в декларация! Бургас е най-подходящият град у нас за изграждането на Протонен център

От към 25 протонни центъра в Европа единствено 5 са в столици, а Бургас дава отговор на всички условия за съществуването на подобен център

Общинският съвет в Бургас излезе с обща декларация за построяването на Национален център за протонна терапия в морския град. По този метод локалният парламент единомислещо съобщи поддръжката си за значимия за града ни план.  Решението бе признато с цялостно единогласие от 47 гласа " за ".

Около 600 пациенти годишно в България имат потребност от протонна терапия, само че такава няма на никое място на Балканския полуостров. Основното преимущество на това лекуване е точността, с която протонният лъч стига до тумора и щади здравите тъкани. При деца това е от голямо значение, тъй като разрешава потреблението на по-ниски дози радиация. Лечението обаче е скъпо - 23 000 евро на всички места в Европейския съюз, за съпоставяне с предходни години то е стигало и 70 000 евро.

Проектът за Национален център за протонна терапия е на обща стойност от 188 милиона лв. без Данък добавена стойност, от които 157 млн. лева са по Плана за възобновяване и резистентност.

В държавния бюджет за 2024 година са заложени средства за основаване на абстрактен план за центъра, а Бургас упорства той да бъде основан точно тук, защото това подхожда на програмата за демографско развиване на Общината в частта за сложни съвременни здравни грижи.

Бургас е извънредно подобаващ, в това число от позиция на сигурност за технологията, изясни на съвещанието на локалния парламент кметът на Бургас Димитър Николов и благодари на общинските съветници за поддръжката.

" Ще се получи нещо като един конкурс или съревнование сред четири града в страната, които има тези дадености - София Пловдив Варна и Бургас. И желаеме ние първи да заявим цялостно единогласие и поддръжка от страна структури, институции, медицински образователни заведения и общност, несъмнено, по повод желанието тук в Бургас да се построи този протонен център ", съобщи кметът на Бургас и посочи, че към този момент има концепция къде и по какъв начин да бъде построен Националният център за протонна терапия.

" Ще понижим и средствата във връзка с самото строителство, тъй като тук при нас коефициентът на сигурност, по връзки на земетръс е най-голям. Което автоматизирано пък понижава средствата, които са нужни за тези тежки бетонови и оловни облицовки, които са в действителност съществено перо. Надявам се всички политически сили, в това число и народните представители от Бургаския район да поддържат тази наша самодейност и идея ", сподели Димитър Николов.

Флагман.бг беседва и с хирурга доктор Веселин Джендов, който в продължение на години ръководеше теоретичен колектив, който изготви отчет с претекстовете за какво точно в Бургас би трябвало да бъде построено това извънредно значимо здравно звено. „ Доволен съм, че Общински съвет дефинитивно одобри решението. Това е вследствие на теоретичен колектив, с който в продължение на години работихме дружно по тематиката и включваше професори от София и от чужбина. Бургас е определен по редица научни, икономическо-финансови, геологични аргументи “, сподели доктор Джендов.

От към 25 протонни центъра в Европа единствено 5 са в столици. Бургас дава отговор на всички условия за съществуването на подобен център, а такава скъпа инсталация би трябвало да бъде подложена на най-малък риск.

В продължение на няколко години представители на разнообразни професионални класи работят върху разбори и изследвания, свързани с опцията за построяването на Център за протонна терапия в Бургас. Провеждани са многочислени работни срещи с представители на разнообразни институции, а в Община Бургас са входирани съответните разбори по тематиката.

Подкрепа за построяването на подобен център показаха медици, физици, икономисти и архитекти, които предложиха приемане на експлицитна декларация за построяването на народен център за протонна терапия в Бургас.

„ Считам, че опцията това да се случи в Бургас зависи от единната   подкрепа на жителите и всички институции на територията на общината и несъмнено от органа на локално самоуправление – Общинският съвет “, се споделя в докладната, импортирана от името на кмета на Бургас Димитър Николов.

 

ЕТО И ТЕКСТА НА ДЕКЛАРАЦИЯТА:

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ БУРГАС

ЗА ИЗГРАЖДАНЕТО НА НАЦИОНАЛЕН ЦЕНТЪР ЗА ПРОТОННА ТЕРАПИЯ В БУРГАС

 

Общински съвет Бургас показва безапелационната си поддръжка за построяването на Протонен център за лекуване на злокачествени болести в Бургас.

Заявяваме, че причините в интерес на избирането на Бургас за построяването на подобен център са неоспорими:

Община Бургас води поредна дългогодишна политика в областта на опазването на здравето и влага годишно средства, както в здравна инфраструктура и съоръжение, по този начин и в политики за всеобща профилактика на социалнозначими болести.

Доказан приоритет на Община Бургас е детското опазване на здравето. Вече е стартира построяването на Многопрофилна болница за интензивно лекуване на детски заболявания в Бургас, която ще отговоря на потребностите на пациентите в Югоизточна България. Детската болница е резултат от поредни старания на всички институции в Бургас, както и на огромно изследване на потребностите от педиатрични грижи в целия район. Това ни дава учредения да настояваме за построяването на Национален център за протонна терапия в Бургас, защото той ще е от извънредно значение за лекуването и диагностиката на хилядите пациенти, които ще бъдат лекувани в бъдещата Детска болница, като по този метод ще се обезпечи сложна здравна грижа за дребните пациенти, страдащи от онкологични болести.

Географското местонахождение на Бургас е извънредно уместно за построяването на Национален център за протонна терапия. Научно потвърдено е, че градът ни е в зона с най-нисък риск от трусове, което е голямо преимущество при построяването на такива центрове, които боравят с инсталация с нараснали условия за точност и отбрана от сеизмичен риск заради спецификата на апаратурата и проучванията, които се организират с нея. От друга страна, отличното местонахождение на Бургас и съществуването на превоза съгласуваност по суша, въздух и море му дават безспорни преимущества във връзка с привличането на консуматори освен от страната, само че и от Европа.

За построяването на Център за протонна терапия в Бургас са осъществени предварителни разбори – медицински и стопански - от одобрени имена и експерти с интернационален опит в разнообразни сфери - лекари, икономисти, архитекти, физици, чиито мнения са показани в Общински съвет Бургас и в Министерство на здравеопазването.

Изграждането на Национален център за протонна терапия е план с извънредно огромна социална значителност, а Община Бургас е потвърдила опита си при построяването на огромни планове, както във връзка с реализирането им, по този начин и във връзка с ангажираност и бистрота при работата си.

С актуалната декларация Общински съвет Бургас показва безапелационната си воля за построяването на Национален център за Протонна терапия в Бургас и се ангажира с осъществяване на всички предпочитани действия и решения, които касаят локалната власт, с цел да се подсигурява удобна среда за реализирането и действието му.

 

С почитание:

ДИМИТЪР НИКОЛОВ

Кмет на Община Бургас
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР