От ОИК твърдят, че за броя невалидни бюлетини от вота

...
От ОИК твърдят, че за броя невалидни бюлетини от вота
Коментари Харесай

Избирателите в Пловдив намаляват!? Учат членовете на СИК как да попълват изборните протоколи без грешки

От ОИК настояват, че за броя невалидни бюлетини от вота на 29 октомври т.г., носят отговорност само гласоподавателите.

На локалните избори през 2015 година невалидните бюлетини в Пловдив бяха над 28 000, като максимален недействителни гласове бяха регистрирани при вота за общински съвет - 12 564, а близо 5 500 - за кмет на града.

Коректното попълване на протоколите след края на изборния ден в неделя е главният фокус в образованието на членовете на Секционните изборни комисии, което се организира през последните дни на предизборната акция. Това заяви пред Дарик представителят на Общинската изборна комисия Калоян Сухоруков. За първи път на локални избори гласоподавателите ще имат опция да гласоподават за 3-те избора, избирайки по какъв начин - с хартиени бюлетини или с машина.

Ако желаеме да гласуваме с хартиени бюлетини за кмет на Пловдив, областен кмет и общински съветници, би трябвало ясно да заявим желанието си пред членовете на СИК, с цел да ни дават и трите типа бюлетини. Избирателите от дребните обитаеми места в общините от района би трябвало да изискат също 3 бюлетини - за кмет на общината, за кмет на кметство и за общински съветници.
Избирателите, които избират машинното гласоподаване, би трябвало да отбележат още първоначално - на екрана на машината - че желаят да гласоподават и за трите избора и по-късно поетапно да маркират номера на желания претендент за кмет, претендент за областен кмет и претендент за общински консултант. Ако не се съобщи това предпочитание, още преди да се означи вотът, по-късно няма опция дисплеят да се върне обратно.

И при двата разновидността на гласоподаване, в листите за общински съветници, всеки може да означи и преференцията си за съответен претендент, който желае да бъде част от новия локален парламент.

Практиката демонстрира, че най-големите неточности се позволяват при нанасянето на резултатите върху протоколите в СИК, означиха от Общинската изборна комисия, а тези избори ще са още по-голямо предизвикателство за това.

Броенето на бюлетините и попълването на резултатите в изборните бумаги ще се предава онлайн, посредством видео лъчение, потвърдиха от ОИК. При отчитането на резултатите от вота ще могат да участват и самите претенденти.

Политическите обединения са предизвестени и не се чака всеобща подмяна на членове на СИК, каквото събитие се наблюдаваше на последните изключителни парламентарни избори, разяснява пред Дарик Калоян Сухоруков. Поради обстоятелството, че в деня на изборите минаваме към зимно часово време, не се чака да има и закъснели членове на секционни изборни комисии.

Общо 14 сигнала са подадени за нарушаване на изборния закон, само че значителните са не повече от 3. Още преди формалната регистрация в ОИК, опит да заобиколи закона направи претендентът за кмет Славчо Атанасов, против който бе подаден сигнал, че пропагандира в дома за остарели хора „ Свети Василий Велики “.

По последни данни изборните в Пловдив понижават, оповестиха още за Дарик от Общинската изборна комисия. Тези данни демонстрират, че няма притеснителна информация и по отношение на вътрешната миграция на гласоподаватели в Пловдив, посочи Сухоруков. Точният брой на имащите право на глас ще бъде подаден от ГРАО в навечерието на изборния ден.

На тези избори могат да гласоподават гласоподаватели и с сегашен адрес в града, само че регистрирани не по-късно от 28 април т.г., т.е. 6 месеца преди изборите. Второто изискване за тях е да са подали заявление за гласоподаване по сегашен адрес до 14 октомври, означи Сухоруков.

Първите изборни резултати за Пловдив се чакат в среднощ на 29 против 30 ноември. По думите на представителя на ОИК, за броя невалидни бюлетини носят отговорност само гласоподавателите.

Дарик напомня, че на локалните избори през 2015 година общият брой на невалидните бюлетини в Пловдив бе над 28 000 (вкл. и тези за референдума), като най-вече недействителни гласове бяха регистрирани при вота за общински съвет - 12 564, а близо 5 500 - за кмет на града. През 2019 година явлението обхвана цялата страна. Тогава бяха регистрирани близо 500 000 невалидни бюлетини за общински съветници.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР