От огромно влияние на глобални компании, до триумф на локалното

...
От огромно влияние на глобални компании, до триумф на локалното
Коментари Харесай

4 възможни сценария за развитието на света след корона кризата

От голямо въздействие на световни компании, до " успех на локалното мислене " и отговорно ползване - четири са вероятните сюжети за развиване на света след рецесията, провокирана от COVID-19 има. През идващите години можем да станем очевидци на един от тях, или на композиция от два и повече сюжета. Това демонстрира изследване, извършено от “L’Echangeur “, центърът за маркетингови нововъведения на BNP Paribas Personal Finance и подразделението за изследвания на банката „ Обсерватория “.

В същото време, огромното годишно изследване на групата BNP Paribas Personal Finance „ Обсерватория 2020 “, извършено в края на 2019 година удостоверява, че европейците, в това число и българите, са подготвени да използват по-отговорно и по-често да купуват местни артикули, което кореспондира непосредствено със сюжети 3 и 4. Проучването демонстрира също по този начин, че виновното ползване ще бъде наложено от самите хора или даже със закони.

Четирите сюжета съгласно L’Echangeur и Observatoire

Първият сюжет, наименуван „ Звездни системи “, планува демократичен модел за развиване, в който самостоятелни стопански играчи основават основата за необятен кръг от оферти с висока добавена стойност, където всеки човек има свободата да избере това, което го прави благополучен.

Според втория, „ Контрол на живота “, светът ще се развие към централизиран модел, в който жителите дават на държавните управления и на огромни организации отговорността да работят в името на общото богатство и да бъдат виновни за тяхното благоденствие. Този сюжет допуска необятно разпространяване на разнообразни форми на следене, учредено на нуждата от централизиране на данни, които да обезпечат всеобщо нахлуване в живота на свързани устройства и изкуствен интелект.

Третата алтернатива, или „ Триумфът на локалното мислене “ , е основана на децентрализиран модел, учреден на системи, които се концентрират върху локалния интерес и взаимност и подсигуряват устойчивото развиване на общество, което се управлява от общия интерес. Това включва усилване на локалната търговия, а също по този начин и териториален активизъм, което допуска известно равнище на самостоятелност на локалните общности.

Четвъртият вероятен сюжет, наименуван „ Земята в развиване “, е диалогичен модел, основан на прехода на гражданското общество към по-задълбочена грижа за хората и заобикалящата ги среда. Това развиване подтиква основни играчи да възприемат по-добри практики в името на груповия интерес като слагат под въпрос откритите модели – блян към нововъведения, облага и по този начин нататък.

Четирите модела са създадени въз основата на големия опит на центъра за изследвания „ Обсерватория “, който от 35 години разкрива и проучва потребителските трендове и на центъра за нововъведения L’Echangeur, подкрепящ повече от 20 години поддържа трансформацията на комерсиалния бранш. Експертите на двете звена на BNP Paribas Personal Finance са провели задълбочено изследване, в което са заложили генерални и макроикономически знаци за създаване на сюжетите. Първите се отнасят до фактори като околната среда и климата, стандарти и законодателство, демография и стопанска система. Вторият вид знаци имат непосредствено въздействие върху потребителите – угриженост за околната среда, цифрова просветеност, умения за междуличностно другарство и финансов комфорт.

Под внимание са взети и две разнообразни гледни точки. Първата е на марките и търговците, които развиват портфолиото си с все по-персонализирани оферти и по този начин непрекъснато ускоряват връзката си с потребителите. Втората е на обособения човек, който желае да бъде подсилен от тези марки и търговци, които могат да отговорят на неговите условия и, които се концентрират върху стоките, потребявани от индивида и въздействието от своите дейности.

Сценарий 1: Брандовете звезди или „ Звездни системи “

Първият вероятен сюжет преглежда неотложен отговор на проблемите, провокирани от Ковид-19, без значение от обстоятелството, че е учреден на непрестанен напредък. Той води до разширение на разликите в границите на пазара и до растеж на облагата за водещите търговци на дребно, което допуска водещите марки да работят по-отговорно. Този сюжет облагодетелства огромните компании и растежа на онлайн потреблението. Това надали е успокоителен вид, като се има поради, че рецесията явно ще навреди на доста от уязвимите заинтригувани страни, като в това време не съумява да премисли тази система и нейното дълготрайно влияние.

 

Според Никола Диаконо, цифров анализатор в L’Echangeur правилото, че най-силните оцеляват, ще трансформира главните играчи в ритейл бранша, изключително тези които са способни да поемат ролята на спасители на хората и да се нареждат като герои, в огромните спечелили. Когато рецесията завърши, те ще завоюват още по-голям дял в света на търговията и ще бетонират статуса си на блестящи звезди в очите на цифровите консуматори, добавя той. (продължава на идната страница).

 

Сценарий 2: Животът ни - следен и следен

Сценарият „ Контрол на живота “ планува средносрочни ограничения, основани на законодателство и включване на разнообразни групи от популацията. Отчасти този сюжет, който може да бъде смесен сполучливо с дейностите на държавните управления, към този момент се случва с помощта на огромните софтуерни компании в Китай, първата страна наранена от рецесията. Много евентуално е той да бъде прибавен и в западните страни, имайки поради възходящото въздействие на изменящи разпоредбите водачи като Гугъл, Amazon, Фейсбук и Apple.

Ковид-19 ще форсира навлизането на нови ритейлъри в живота ни, смятаГийом Рио, началник на направление „ Технологични трендове “ в L’Echangeur.  Това е стъпка напред, която ще бъде допустима и законово учредена с все по-широкото нахлуване на свързани устройства в системата на опазването на здравето, което получава утвърждението и на научните среди. Появява се напълно нова стопанска система, подкрепена от непрекъснатата смяна, която движи живота и света като цяло. Това е промишлеността на живота!, уверен е той.

Сценарий 3: Триумфът на локалното мислене

Сценарият „ Произведено локално “ е създаден за да бъде естествена краткосрочна наклонност, която поддържа напредъка на човечеството. Като слага акцент върху всичко, което е локално, този вид за развиване на света удовлетворява редица желания като проследяемост, околна среда, опазване на работни места на локално равнище, самостоятелност и по този начин нататък. Идеята е да се понижи въздействието на световната свободна търговия и да се построи форма на икономическа и обществена самостоятелност, което включва усилване на локалния стокообмен и на териториалния активизъм. Това допуска локалните общности да имат известно равнище на самостоятелност. Вече наблюдавахме реализацията на частта, обвързвана с териториалния активизъм, което се случи по натурален път със затварянето на границите и нуждата от независимо облекчаване на потребностите на другите страни. „ Локалното ползване е инструмент, който разрешава на обществото да показва икономическа взаимност със земеделските производители и локалните компании. Това развиване оказва помощ за опазването на околната среда, удобно е в условия, когато подвижността на артикули е лимитирана и обезпечава прозрачността, която потребителите търсят в разгара на всяка здравна рецесия. Но локалната търговия не може да съществува без цифровизация, изключително в този момент когато въвеждането на 5G технологията е единствено въпрос на време. „ Произведено локално “ е основен детайл от тактиката за връщане на независимостта на доставките – от храна до медицински материали. “, разяснява Никола Диаконо.

Сценарий 4: „ Земята в развиване “ - победа на груповия интерес

Четвъртият сюжет, наименуван „ Земята в развиване “ е дълготрайна визия. Той слага под въпрос самата концепция за досегашното развиване и напредък непременно. В основата на този сюжет е публичният спор, до момента в който останалите три се основават на неотложност на ограниченията. Този сюжет би могъл да обезпечи тенденция за справяне със структурна рецесия, за чието разрешаване се разчита на групови дейности, съвместими с концепцията за резистентност на живота на Земята.

„ За да променим света е належащо да променим самите себе си, а задължението ни би могъл да има нова форма. След като по-рано прегърнахме филантропията, в този момент фирмите се движат по пътя на публичната ангажираност и премислят бизнес моделите си стадий по стадий. Идеята за по-радикално преосмисляне на моделите със мощен фокус върху човечността, доброволчеството, взаимната работа и солидарността, елементарно биха могли да станат действителност вследствие на сегашната структурна рецесия. “, обобщава в тази връзка Сесил Гофрийо, шеф на L’Echangeur

Основните трендове, показани в сюжети №3 и №4 – растеж на потреблението на местни артикули и по-отговорно държание и ползване са изведени и в изданието за 2020 година на „ Обсерватория “ - огромното годишно изследване на групата BNP Paribas Personal Finance, озаглавено „ Времето на потребителския активизъм “. Въпреки, че е извършено преди Ковид-19 рецесията, някои от главните заключения предсказват бъдещето и могат да бъдат отнесени към днешната обстановка. Над 14 000 души от 15 европейски страни, измежду които и България, декларират, че съгласно тях Земята е в заплаха и с цел да я спасим ще би трябвало да променим държанието си и да бъдем по-отговорни консуматори.

Ето и още от водещите трендове в това изследване:
Потреблението ще се промени в посока повече отговорност, без значение дали ни харесва или не
Хората ще трансформират държанието си, с цел да обезпечат бъдеще на Земята. Това е учредено на вярването на 60% от хората, че планетата към този момент е достигнала пределната точка и върви към злополука. Според 55% човечеството ще вземе нужните ограничения, за избавяне на родната ни планета. В същото време 56% са уверени, че решението се крие в новите технологии. С цел да предотвратят злополуката хората биха трансформирали потребителските си привички.
Хората ще поправят уредите си, сами ще ремонтират дома си и ще използват местни артикули
Европейците са подготвени да трансформират потребителското си държание към по-отговорно. Например, 87% от участниците в изследването за подготвени да понижат битовите боклуци, които генерират и по-често да поправят разнообразни уреди или мебели вместо да ги заменят с нови модели. По отношение на виталния цикъл на техниката в дома, 86% от хората споделят, че в бъдеще ще избират здрави устройства, даже и това да значи да ги употребяват по-дълго време и да имат по-стари модели.

Наблюдава се и подготвеност за понижаване на потреблението на запаси и на замърсяващи планетата материали – 85% от хората декларират, че биха употребили по-малко вода, електричество и горива. Използването на пластмаса, което е една от най-големите закани за планетата, ще бъде понижено от 84% от европейците.

Участниците в изследването „ Обсерватория “ също по този начин имат вяра, че покупката на местни артикули с по-къса верига на доставка ще помогне на планетата. Това мнение се споделя от 84% от хората. Друга удобна стъпка за битка с климатичните промени е скрита в бранш „ Направи си самичък “. Например, 82% от хората са подготвени сами да ремонтират домовете и уредите си и даже да готвят у дома вместо да се хранят в заведения за хранене или да поръчват храна.
68% от българите сами вземат решение да употребяват отговорно
По отношение на виновното ползване, забавно наблюдаване е, че 68% от българите декларират че сами са решили да използват отговорно. Този индикатор е непосредствен до междинния за Европейски Съюз. Най-много хора одобряват виновното ползване като идея в Португалия – 83% Друга забавна цифра е, че 92% от българите се дефинират като виновни консуматори.
Ние сме в топ 3 на локалните националисти
Потреблението на локално създадени артикули, което се свързва със сюжет 3, е стъпка към по-отговорно потребителско държание за 54% от българите. В това отношение ние сме на втора позиция в Европейски Съюз дружно с Португалия и сме след Италия с 60%. Потреблението на локални артикули е от най-малка значимост за хората в Белгия с 23%.
Българите са №1 в Европейски Съюз по упования за закони за отбрана на околната среда

В България 40% от хората чакат, че виновното ползване и отбраната на околната среда ще бъдат наложени със закони. Това е най-високото равнище в Европейски Съюз и е по-високо от междинното от 31%.

В дълготрайна вероятност множеството европейци имат вяра, че виновното ползване ще бъде наложено от самите консуматори. Това мнение се споделя от 35% от участниците в изследването. Само 25% от българите споделят увереността, че потребителите ще трансформират навиците си сами до момента в който 64% от унгарците са на тази позиция, което е най-високото равнище в Европейски Съюз.

Други 34% от европейците имат вяра, че смяната в потребителските привички ще бъде наложена с налози. Те декларират, че приемането на правилото „ Който замърсява, заплаща “ ще бъде най-ефективно за спасяването на Земята.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР