От огромни колекции на изкуство до крипто и NFT: това

...
От огромни колекции на изкуство до крипто и NFT: това
Коментари Харесай

Чудили ли сте се как най-богатите хора в света инвестират парите си? Ето кои са най-популярните активи

От големи сбирки на изкуство до крипто и NFT: това са единствено част от методите, по които най-богатите хора в света съхраняват влагат парите си.

Консултантска компания за жилищни и търговски парцели Knight Frank разгласява отчет за благосъстоянието " Wealth Report " за 2023 година, от който може да научим финансовите привички на хората с най-многобройни активи в света.

Knight Frank интервюира над 500 частни банкери, консултанти по благосъстоянието и други специалисти, чието общо благосъстояние е от над 2,5 трилиона $. И по този начин, в какво влагат в действителност богатите хора. Ето и описът:
Акции - 26%
26% от капиталовите портфейли на най-богатите хора са в акции и дялове в компании, сподели изследването на Knight Frank, представено от Business Insider. В Америка този дял доближава до една трета.

През 2022 година да вземем за пример капиталовата компания на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway похарчи рекордните 68 милиарда $ за акции, съгласно годишния доклад на компанията.
Търговска благосъстоятелност - 34%
Търговската благосъстоятелност съставлява огромна част от портфейлите на супер богаташите - по-голяма, в сравнение с акциите. В отчета на Knight Frank те са разграничени на директни и непреки вложения.

Средният портфейл на един паралия има 21% вложени активи непосредствено в търговски парцели, до момента в който други 13% са вложени посредством дългово финансиране или капиталов концерн за недвижими парцели.

43% от интервюираните споделят, че клиентите им сега влагат в офиси - най-често срещаният вид комерсиална благосъстоятелност. Здравеопазването пък е най-популярният бранш с 35%.

Факторите на околната среда също са значими за това по какъв начин богатите избират в кои парцели да влагат, като 57% споделят, че клиентите им гледат дали парцелът има източник на зелена сила.
Облигации — 17%
Облигациите от дълго време са познати като добър инструмент за вложение на средства, тъй че не е изненадващо, че те съставляват 17% от междинния портфейл на един свръхбогаташ.

Най-големият управител на активи в света BlackRock, неотдавна посъветва вложителите да натрупат активи в облигации, тъй като федералните лихвени проценти не престават да порастват.
Частен капитал /Рисков капитал — 9%
Частният капитал е средносрочно до дълготрайно финансиране, предоставено в подмяна на дялово присъединяване в евентуално бързорастящи компании, които към момента не е на фондовия пазар, а в случай че е рисков капитал, това значи, че е по-рисковано, само че компанията има висок капацитет за напредък. Най-богатите хора в света влагат приблизително 9% от портфейла си в такива вложения.

Питър Тийл беше първия така наречен " ангел вложител " на Фейсбук през 2004 година, трансформирайки първичните си 500 000 $ в 638 милиона $, когато компанията стана обществена осем години по-късно.
Инвестиции в занимания — 5%
Условно наречени по този метод, този тип вложения са в неща като изкуство, коли и вино, които могат да бъдат закупени за наслаждение или просто като инвестиция. Те съставляват почти 5% от междинното портфолио на ултра богатите.

59% от интервюираните в изследването на Knight Frank коменират, че е евентуално клиентите им да купуват творби на изкуството тази година. Часовниците и виното са измежду най-популярните. Около една трета чакат клиентите им да купуват типичен коли.

През 2017 година " Спасителят на света " на Леонардо да Винчи стана най-скъпата картина, продадена в миналото за 450 милиона $.
Злато - 3%
Само 3% от вложенията на най-богатите хора в света са в злато. Всъщност те го считат за втората най-сигурна покупка след парцелът. След стaрта на войната в Украйна предишния февруари, търсенето на златни кюлчета и монети в страната се е нараснало близо пет пъти през 2022 година по отношение на миналата година, съгласно Световния съвет по златото.
Крипто - 2%
Най-богатите хора в света считат криптовалутата за най-нестабилната инвестиция, само че въпреки всичко съставлява 2% от междинното портфолио.

В миналогодишния отчет на Knight Frank, данните демонстрират, че 18% от супербогаташи имат някакъв тип криптовалута.

След трагичния срив на крипто борсата FTX предишния ноември, регулаторите по целия свят започнаха да повдигат тематиката за това по какъв начин по-добре да защитят вложителите.
Други - 7%
Knight Frank показва и " други " вложения, които заемат 7% от междинния портфейл, само че не прецизира какво включва тази категория.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР